Nema ljepšeg načina da uživamo u ljetnim danima nego uz osvježavajuće i ukusne voćne deserte. U današnjem tekstu, predstavljamo vam tri veoma jednostavna recepta sa borovnicama koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim i probuditi dobru energiju. Pripremite se za užitak u svakom zalogaju!
Sorbet od borovnica
Neodoljivi sorbet od borovnica priprema se sa lakoćom. Osvježite se hladnim desertom koji će vas razveseliti svojom jednostavnošću i sjajnim ukusom, uz recept koji smo za vas izdvojili.
Sastojci:
500 g smrznutih borovnica
100 ml vode
100 g šećera
sok od pola limuna
Priprema:
U maloj šerpi prokuvajte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne rastopi. Dobijeni sirup ostavite da se ohladi. Nakon toga u blenderu pomiješajte smrznute borovnice sa ohlađenim sirupom, vodom i sokom od limuna. Blendajte sve sastojke dok smjesa ne postane glatka. Zatim je prebacite u posudu i pokrijte prozirnom folijom. Stavite posudu u zamrzivač na najmanje 4 sata, ili dok sorbet ne postane čvrst. Poslužite u posudama za sladoled, uz svježe borovnice, nekoliko kolutića banane i sjeckane orašaste plodove.
Chia puding sa borovnicama
Ukusan slatki puding koji će vam obnoviti energiju i pružiti pregršt hranjivih sastojaka, postaće vaša omiljena lagana poslastica za osvježenje i rashlađenje u vrelom ljetnom danu.
Sastojci:
2 kašike chia sjemenki
200 ml kokosovog mlijeka
1 kašičica meda
½ kašičice ekstrakta vanilije
1 kašičica kakoa
svježe borovnice
bademi
Priprema:
U manjoj posudi pomiješajte chia sjemenke, kokosovo mlijeko, kakao, med i ekstrakt vanilije. Pokrijte i ostavite u frižideru preko noći, ili najmanje 4 sata kako bi chia sjemenke poprimile teksturu pudinga. Nakon toga, dobro promiješajte i sipajte u čašu ili teglicu, a zatim pospite svježim borovnicama i bademima.
Tart od borovnica
Ova fina kombinacija slatkog bobičastog voća i kremastog sira osvježiće vaše nepce u trenu. U nastavku pogledajte jednostavan recept za slasni tart od borovnica i mascarpone sira.
Sastojci:
za koru:
150 g mljevenog keksa
80 g otopljenog maslaca
2 kašike šećera
za punjenje:
250 g svježih borovnica
250 g mascarpone sira
80 g šećera u prahu
svježe cijeđeni sok od pola limuna
rendana korica limuna
1 kašičica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte mljeveni keks, otopljeni maslac i šećer u dubljoj posudi sve dok se ne sjedine. Rasporedite smjesu po dnu kalupa za tart, i pritisnite tako da bude čvrsta i ravnomjerno raspoređena. Nakon toga sa strane umutite mascarpone sir sa šećerom u prahu, ekstraktom vanilije, svježe cijeđenim limunovim sokom, naribanom koricom limuna i prstohvatom soli. Dodajte pripremljenu smjesu u kalup, a zatim stavite u zamrzivač na barem 2 sata kako bi se punjenje steglo. Pospite svježim borovnicama prije posluživanja.