Brokula spada u povrće sa izvanrednom nutritivnom vrijednošću, koje lako može postati dio različitih ukusnih obroka. U ovom tekstu donosimo tri recepta koji će vas zasigurno inspirisati u pripremi finog ručka ili večere za cijelu porodicu.
Krem potaž od brokule
Sastojci:
- 400 g brokule
- 1 veliki krompir, isječen na kockice
- 1 crveni luk
- 2 čena bijelog luka
- 4 šolje povrtnog temeljca
- 1 dl pavlake za kuvanje
- maslinovo ulje
- so
- biber
Priprema:
U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani crveni i bijeli luk te dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte krompir i brokulu u lonac. Sve dobro promiješajte i dinstajte nekoliko minuta. Nakon toga, ulijte temeljac tako da prekrije povrće. Dodajte so i biber po ukusu. Kuvajte supu dok povrće ne omekša, otprilike 15-20 minuta. Kada je kuvano, skinite lonac s vatre i pustite da se malo ohladi. Koristeći štapni mikser ili blender, izmiksajte supu dok ne postane glatka. Vratite lonac na laganu vatru i umiješajte pavlaku za kuvanje. Kuvajte još nekoliko minuta, te poslužite toplo.
Zapečena tjestenina s brokulom, piletinom i sirom
Sastojci:
- 500 g tjestenine
- 2 pileća filea, narezana na manje komade
- 400g brokule
- 2 čena bijelog luka
- 200 g mozzarelle
- 2 šolje pavlake za kuvanje
- maslinovo ulje
- so
- biber
- biljni začin
Priprema:
Najprije skuvajte tjesteninu. Za to vrijeme na zagrijanoj tavi propžite piletinu dok ne porumeni, a zatim je izvadite i ostavite sa strane. U istoj tavi dinstajte sitno sjeckani bijeli luk, a zatim dodajte brokulu i nastavite dinstati dok ne omekša. U velikoj posudi pomiješajte tjesteninu, piletinu, brokulu, komadiće mozzarelle i pavlaku za kuvanje. Dodajte začine po ukusu, prebacite smjesu u vatrostalnu posudu, poravnajte je i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok se sir ne rastopi i jelo lijepo ne zapeče.
Junetina i brokula iz woka
Sastojci:
- 300 g junetine isječene na trakice
- 200 g brokule
- 1 crvena paprika isječena na trakice
- 1 crveni luk
- 2 čena bijelog luka
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika meda
- 2 kašike ulja
- so
- biber
Priprema:
Zagrijte malo ulja u woku ili dubljoj tavi. Dodajte narezanu junetinu i pržite nekoliko minuta dok ne postane smeđa sa svih strana. Izvadite je iz woka i ostavite sa strane. U isti wok dodajte još malo ulja ako je potrebno, pa dodajte sitno nasjeckani crveni i bijeli luk i trakice paprike. Pržite nekoliko minuta, uz povremeno miješanje, dok sve ne omekša. Dodajte brokulu i pržite sve zajedno još nekoliko minuta. Vratite junetinu u wok, dodajte soja sos i med te dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Dinstajte sve zajedno još nekoliko minuta. Dodajte so i biber po ukusu, pa poslužite uz kuvanu rižu ili nudle.