
Praznici su sve bliži, što znači da se miris pečenih kolačića već osjeća u vazduhu. Kako bismo vam ove godine olakšali pripremu sitnih poslastica, predstavljamo vam poseban način na koji možete napraviti čak četiri različite vrste kolačića.
Sastojci:
- 750 g putera
- 250 g šećera u prahu
- 3 žumanjka
- 1 kg brašna T400
- 3 kašičice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 60 g brašna od badema
- džem od jagode
- 3 kašičice cimeta
- 1 kašika mljevenog đumbira
- 100 g kakaoa
- 20 ml toplog mlijeka
- čokolada za kuvanje
- sjeckani orasi
Priprema:
Za pripremu ovih kolačića biće vam potrebna jedna velika posuda za miješanje. Mikserom umutite puter sve dok ne postane kremast, a zatim dodajte šećer u prahu i nastavite sa mućenjem sve dok se ne sjedine. Dodajte žumanjke i vaniliju pa miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na samom kraju, pomiješajte so i brašno, pa ih postepeno dodajte smjesi sa puterom. Mikserom mutite dok smjesa ne postane kompaktna. Dobijenu smjesu podelite na četiri jednaka dijela, te ih stavite u posebne posude.
Prvu smjesu sipajte u slastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom i na tepsiji obloženom papriom za pečenje pravite oblike željene veličine. Zagrijte rernu na 170°C stepeni, a kolačiće ostavite u frižider da se ohlade oko 20 minuta prije pečenja. Pecite oko 14 minuta i poslužite vaše puter zvjezdice posute šećerom u prahu.
U drugi dio smjese dodajte 60 g bademovog brašna i 40 g brašna T400, te sve umijesite rukom. Sada treba da dobijete tijesto koje je kompaktno. Na radnu površinu stavite papir za pečenje i oklagijom razvucite tijesto, te ga prekrijte još jednim papirom za pečenje i ostavite u frižideru da se hladi dok vi pripremate ostale kolače, a nakon toga utisnite željene oblike modlama za kolačiće, te ih stavite da se peku u rerni zagrijanoj na 170°C stepeni oko 14 minuta. Kada se kratko prohlade, namažite ih džemom i dobili ste hrskave i ukusne Linzer keksiće.
Od trećeg dijela testa prave se fini novogodišnji medenjaci. Dodajte 3 kašičice cimeta, 1 kašiku mljevenog đumbira, 2 kašičice kakaoa i 40 g brašna T400, te rukom umijesite tijesto dok ne postane kompaktno. Opet ga razvucite na radnoj površini preko papira za pečenje i ostavite ga u frižider da se ohladi. Nakon toga ih oblikujte po želji, možete takođe koristiti modle za kolače kako biste dobili željene oblike. Poredajte ih u obložen pleh za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 170°C stepeni oko 14 minuta. Kada se ohlade, možete ih ukrasiti glazurom od šećera u prahu i vode.
Nakon toga, vrijeme je za čokoladne kolačiće. U toplo mlijeko dodajte kakao, pa dobro izmiješajte dok se ne stvori gusta pasta. Ovu kakao pastu i brašno dodajte četvrtom dijelu testa, pa ga umijesite dok se ne sjedini. Ponovite postupak sa razvlačenjem testa i odložite ga u frižider. Zatim, malom čašom ili kalupom za kolače odvojite kružne oblike i stavite ih u obložen pleh za pečenje. Čokoladne kolačiće ispecite u rerni zagrijanoj na 170°C stepeni oko 14 minuta, a potom ih ukrasite topljenom čokoladom i sjeckanim orasima.