Tropic

  • Naše lokacije
  • Akcije
  • Blog
  • Zaposlenje
  • Volim
  • Klub osmijeha
  • Tropic
    • Novosti
    • Kontakt
    • Poslovni prostori
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • Internet trgovina
Internet trgovina
  • Home
  • Recepti
  • 4 vrste kolačića
18 May 2025

4 vrste kolačića

Friday, 22 December 2023 / Published in Recepti

4 vrste kolačića

Praznici su sve bliži, što znači da se miris pečenih kolačića već osjeća u vazduhu. Kako bismo vam ove godine olakšali pripremu sitnih poslastica, predstavljamo vam poseban način na koji možete napraviti čak četiri različite vrste kolačića.

Sastojci:

  • 750 g putera
  • 250 g šećera u prahu
  • 3 žumanjka
  • 1 kg brašna T400
  • 3 kašičice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 60 g brašna od badema
  • džem od jagode
  • 3 kašičice cimeta
  • 1 kašika mljevenog đumbira
  • 100 g kakaoa
  • 20 ml toplog mlijeka
  • čokolada za kuvanje
  • sjeckani orasi

Priprema:

Za pripremu ovih kolačića biće vam potrebna jedna velika posuda za miješanje. Mikserom umutite puter sve dok ne postane kremast, a zatim dodajte šećer u prahu i nastavite sa mućenjem sve dok se ne sjedine. Dodajte žumanjke i vaniliju pa miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na samom kraju, pomiješajte so i brašno, pa ih postepeno dodajte  smjesi sa puterom.  Mikserom mutite dok smjesa ne postane kompaktna.  Dobijenu smjesu podelite na četiri jednaka dijela, te ih stavite u posebne posude.

Prvu smjesu  sipajte u slastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom i na tepsiji obloženom papriom za pečenje pravite oblike željene veličine. Zagrijte rernu na 170°C stepeni, a kolačiće ostavite u frižider da se ohlade oko 20 minuta prije pečenja. Pecite oko 14 minuta i poslužite vaše puter zvjezdice posute šećerom u prahu.

U drugi dio smjese dodajte 60 g bademovog brašna i 40 g brašna T400, te sve umijesite rukom. Sada treba da dobijete tijesto koje je kompaktno. Na radnu površinu stavite papir za pečenje i oklagijom razvucite tijesto, te ga prekrijte još jednim papirom za pečenje i ostavite u frižideru da se hladi dok vi pripremate ostale kolače, a nakon toga utisnite željene oblike modlama za kolačiće, te ih stavite da se peku u rerni zagrijanoj na 170°C stepeni oko 14 minuta. Kada se kratko prohlade, namažite ih džemom i dobili ste hrskave i ukusne Linzer keksiće.

Od trećeg dijela testa prave se fini novogodišnji medenjaci. Dodajte 3 kašičice cimeta, 1 kašiku mljevenog đumbira, 2 kašičice kakaoa i 40 g brašna T400, te rukom umijesite tijesto dok ne postane kompaktno. Opet ga razvucite na radnoj površini preko papira za pečenje i ostavite ga u frižider da se ohladi. Nakon toga ih oblikujte po želji, možete takođe koristiti modle za kolače kako biste dobili željene oblike. Poredajte ih u obložen pleh za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 170°C stepeni oko 14 minuta. Kada se ohlade, možete ih ukrasiti glazurom od šećera u prahu i vode.

Nakon toga, vrijeme je za čokoladne kolačiće. U toplo mlijeko dodajte kakao, pa dobro izmiješajte dok se ne stvori gusta pasta. Ovu kakao pastu i brašno dodajte četvrtom dijelu testa, pa ga umijesite dok se ne sjedini. Ponovite postupak sa razvlačenjem testa i odložite ga u frižider. Zatim, malom čašom ili kalupom za kolače odvojite kružne oblike i stavite ih u obložen pleh za pečenje. Čokoladne kolačiće ispecite u rerni zagrijanoj na 170°C stepeni oko 14 minuta, a potom ih ukrasite topljenom čokoladom i sjeckanim orasima.


Pročitajte i ostale tekstove

  • Kako da pripremiš savršene bruskete?
    Kako da pripremiš savršene bruskete?
  • Tête de Moine – švajcarski sir koji ćeš obožavati
    Tête de Moine – švajcarski sir koji ćeš obožavati
  • Fuet – suhomesnati klasik za prave gurmane
    Fuet – suhomesnati klasik za prave gurmane
  • Edamame – zeleni dragulj Dalekog istoka
    Edamame – zeleni dragulj Dalekog istoka
  • Aceto balsamico i aceto krema – gastronomski ambasadori italijanske kuhinje
    Aceto balsamico i aceto krema – gastronomski ambasadori italijanske kuhinje

TROPIC
Pronađi inspiraciju
Odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

O NAMA
Kontakt
Poslovni prostori
Društvena odgovornost
Sponzorstva i donacije
Obavještenja

KARIJERA
Otvorene pozicije
KLUB OSMIJEHA
BESPLATNA INFO LINIJA
0800 50 243
Politika privatnosti

Prijavite se na newsletter:
  • GET SOCIAL

© 2024. Tropic.

TOP

Tropic.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u .

Tropic
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i najkorisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Da bi sačuvali vaša podešavanja o tome koje kolačiće želite da koristite sa ovog sajta, neophodno je da ova opcija uvek bude uključena.

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše želje. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika Privatnosti