Uz širok spektar načina za pripremu piletine, podjednako je važno izabrati i pravi sos uz koji ćete je poslužiti. Mnogo je namirnica koje se lijepo slažu sa piletinom i zato su njihove kombinacije uvijek tu da bismo u još više uživali u ukusu mesa. Zato danas donosimo pet jednostavnih sosova koje možete kombinovati uz piletinu.
- Sos sa bijelim vinom
Sastojci:
2 glavice crvenog luka
½ šolje pilećeg bujona
¼ šolje suvog bijelog vina
2 kašike sirćeta
2 kašike putera
2 kašike sitno sjeckanog svježeg vlasca
Priprema:
Tavu zagrijte na srednju temperaturu pa propržite sitno isjeckan luk. Nakon toga dodajte pileći bujon, bijelo vino i sirće i ostavite da proključa. Kuvajte sos dok se ne zgusne, pa dodajte puter i vlasac, miješajući dok se puter ne rastopi.
- Sos sa javorovim sirupom i ruzmarinom
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
2 čena bijelog luka
¼ šolje suvog bijelog vina
¼ šolje pilećeg bujona
2 kašike javorovog sirupa
2 kašike senfa
¾ kašičice sjeckanog svježeg ruzmarina
½ kašičice svježe mljevenog bibera
Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, zatim dodajte sjeckani bijeli luk. Dinstajte do 30 sekundi, neprestano miješajući. Potom dodajte vino, pileći bujon, javorov sirup i senf, pa sačekajte da provri. Kuvajte dok tečnost ne ispari, povremeno miješajući. Sos skinite sa ringle i u njega dodajte ruzmarin i biber.
- Sos od majoneze i limunovog soka
Sastojci:
¼ šolje majoneze
2 kašike sirćeta
1 kašičica limunovog soka
½ kašičice bibera
¼ kašičice soli
1 čen bijelog luka
Priprema:
Izgnječite čen bijelog luka pa ga dodajte u posudu zajedno sa majonezom, sirćetom i limunovim sokom. Na kraju dodajte so i biber i sve sastojke dobro promiješajte.
- Pikantni sos
Sastojci:
1 kašika rendanog đumbira
2/3 šolje pilećeg bujona
3 kašike marmelade od narandže
2 kašike soja sosa
1 kašika limunovog soka
¾ kašičice ljutog čili sosa
Priprema:
U tavu dodajte rendani đumbir, propržite, uz neprestano miješanje, a zatim dodajte pileći bujon, marmeladu od narandže i soja sos te sačekajte da proključa. Kuvajte dok se ne zgusne, a onda dobijeni sos pomiješajte sa svježim limunovim sokom i ljutim sosom.
- Holandeze sos
Sastojci:
3 žumanjka
100 g istopljenog maslaca
2 kašike limunovog soka
¼ kašičice soli
prstohvat mljevenog bijelog bibera
2 kašike pilećeg bujona
½ glavice crvenog luka
crni biber u zrnu
Priprema:
Isjeckajte luk pa ga propržite zajedno sa crnim biberom u zrnu. Pomiješajte žumanjak, limunov sok, luk, bujon, so i biber, pa mutite sve sastojke oko 30 sekundi. Nakon toga, dok još mutite, polako dodajte istopljeni maslac. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.