
Vikend bijeg od gradske buke i gužve, dok upijamo zvukove prirode, ne može da prođe bez uživanja u dobrim zalogajima. U društvu najdražih ljudi dijelimo ukusnu hranu iz korpe za piknik, pa pored grickalica, svježeg voća, sireva i cijeđenih sokova, predlažemo da pripremite nekoliko jednostavnih i ukusnih zalogaja koji će upotpuniti ovu priliku.
Šiš kebab
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
1 kašičica mjevene paprike
so
biber
Priprema:
Mljevenom mesu dodajte sitno sjeckani crveni luk, bijeli luk i začine. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji nekih pola sata. Nakon toga oblikujte meso i pričvrstite ga na štapić. Složite štapiće na pleh za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 °C, 20-25 minuta.
Ćureći sendviči
Sastojci:
1 zemička
2 jajeta
250 g ćurećih prsa
150 g krem sira
paradajz
krastavac
zelena salata
puter
so
Priprema:
Meso isijecite na tanke šnicle, posolite i ispohujte sa jajima. Polovinu zemičke premažite sa malo krem sira, pa složite jednu šniclu, krastavac i paradajz isječen na tanke kolutove. Gornju stranu zemičke premažite sa malo putera i poklopite.
Pikantni bataci
Sastojci:
600 g pilećih bataka
2 kašike ulja
150 ml kečapa
50 g senfa
biber
malo soli
1/2 kašičice karija
1/2 kašičice čilija
Priprema:
Pomiješajte ulje, kečap, senf, čili, kari, biber i so. Batake poredajte u odgovarajuću posudu i premažite pripremljenom smjesom. Pecite u rerni zagrijanoj 200°C oko 20 minuta.
Pasta salata sa rukolom
Sastojci:
200 g kuvane tjestenine
2 glavice crvenog luka
200 g cherry paradajza
rukola
150 g tune
rendani parmezan
so
biber
maslinovo ulje
Priprema:
Isjeckajte crveni luk na kockice, a potom isijecite cherry paradajz na komadiće. U dubljoj posudi pomiješajte pastu i rukolu, pa dodajte tunu i povrće. Nakon toga posolite, pobiberite, pa sve prelijte maslinovim uljem i za kraj pospite rendanim parmezanom.
Grčka salata
Sastojci:
2 veće paprike
1 krastavac
1 veći crveni luk
4 veća paradajza
crne masline
100 g fete
sušeni origano
maslinovo ulje
so
Priprema:
Narežite luk na tanke kolutove, a potom papriku isjeckajte ih na krupnije prutiće. Narežite krastavac na kocke, a paradajz na krupnije komade. U većoj činiji, izmiješajte nasjeckano povrće, posolite i prelijte maslinovim uljem. Promiješajte i dodajte masline, a zatim na vrh stavite krupne kocke fete. Pospite sušenim origanom i ponovo sve prelijte maslinovim uljem.
Poljupci od kokosa
Sastojci:
4 jajeta
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
200 g kokosovog brašna
Priprema:
Odvojte žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte kokosovo brašno i na kraju umiješajte pjenu od bjelanjaka. Pleh obložite papirom za pečenje, pa pomoću slastičarskog šprica sipajte po malo smjese na papir. Pecite u rerni oko 20 minuta na 150°C.
Slatki muffini od mrkve
Sastojci:
2 jajeta
100 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
100 ml ulja
50 ml mlijeka
130 g brašna
1 kašičica cimeta
1 kašičica praška za pecivo
1/3 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
140 g rendane mrkve
50 g mljevenih badema
Šlag pjena
Priprema:
U dubljoj posudi umutite jaja sa šećerom pa dodajte ekstrakt vanilije, ulje i mlijeko. U zasebnoj posudi pomiješajte ostale sastojke, osim mrkve i badema pa ih dodajte prethodno pripremljenoj smjesi. Nakon toga umiješajte mrkvu i bademe. Dobijenom smjesom napunite korpice za muffine i pecite na 180°C, oko 20-25 min, a potom ih dekorišite šlag pjenom.