Tropic

  • Naše lokacije
  • Akcije
  • Blog
  • Zaposlenje
  • Volim
  • Klub osmijeha
  • Tropic
    • Novosti
    • Kontakt
    • Poslovni prostori
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • Internet trgovina
Internet trgovina
  • Home
  • Savjeti
  • Aceto balsamico i aceto krema – gastronomski ambasadori italijanske kuhinje
18 May 2025

Aceto balsamico i aceto krema – gastronomski ambasadori italijanske kuhinje

Monday, 03 March 2025 / Published in Savjeti

Aceto balsamico i aceto krema – gastronomski ambasadori italijanske kuhinje

Bogati ukusi i tradicija koja se prenosi generacijama – aceto balsamico i aceto krema predstavljaju dragocjene začine koji svakom jelu daju prepoznatljiv pečat Italije.

Aceto balsamico potiče iz italijanskih regija Modena i Reggio Emilia, gdje se proizvodi već vijekovima po strogo čuvanoj tradiciji. Tradicionalni balsamico dobija se od grožđa, koje se prerađuje i pažljivo kuva kako bi se postigla bogata aroma, zatim odležava u drvenim bačvama najmanje 12 godina, a ponekad i više od 25. Vremenom razvija svoj prepoznatljiv, bogat ukus u kojem se prepliću note voća, drveta, karamele i blage kiselosti. Njegova upotreba je zastupljena širom svijeta, ali se najčešće koristi kao završni dodatak jelima – nekoliko kapi preko parmezana, bifteka, jagoda, lubenice ili čak sladoleda od vanilije može ti pružiti pravi gastronomski užitak.

Druga vrsta, Aceto Balsamico di Modena, odležava od 60 dana do 3 godine i pogodna je za svakodnevnu upotrebu u salatama, marinadama i sosovima. Klasična kombinacija balsamica i maslinovog ulja predstavlja savršeni preliv za zelene salate, dok samo nekoliko kapi može transformisati običnu caprese salatu u pravo remek-djelo. U marinadama za meso, balsamico doprinosi tome da ono bude sočnije i mekše, pripremajući piletinu, govedinu ili ribu za savršeno pečenje ili grilovanje.

Aceto krema je gušća i slađa, dobija se redukcijom balsamico sirćeta uz dodatak prirodnih zaslađivača, što joj daje gušću teksturu i blaži, manje kiseo ukus. Lako se dozira, a posebno je omiljena u salatama ili na picama i pinsama, gdje se njeni bogati, suptilno slatki tonovi sjajno slažu s rukolom, pršutom, mozzarellom i pečenim povrćem. Izvrsno se kombinuje s mesom i ribom, bilo da je riječ o pečenom bifteku, piletini ili lososu, gdje aroma aceto kreme naglašava prirodne ukuse jela. Osim što je idealna za slana jela, aceto krema se odlično slaže i s desertima. Probaj je s jagodama, sladoledom, panna cottom ili tamnom čokoladom i uživaj u pravoj gastronomskoj simfoniji.

Balsamico, bilo u svojoj klasičnoj ili kremastoj varijanti, savršeno će ispratiti zalogaje specijaliteta dok nazdravljaš s prijateljima i dijelite priče i osmijehe koji čine život ukusnijim.


Pročitajte i ostale tekstove

  • Kako da pripremiš savršene bruskete?
    Kako da pripremiš savršene bruskete?
  • Tête de Moine – švajcarski sir koji ćeš obožavati
    Tête de Moine – švajcarski sir koji ćeš obožavati
  • Fuet – suhomesnati klasik za prave gurmane
    Fuet – suhomesnati klasik za prave gurmane
  • Edamame – zeleni dragulj Dalekog istoka
    Edamame – zeleni dragulj Dalekog istoka
  • Pistacija – od kremastih slastica do slanih specijaliteta
    Pistacija – od kremastih slastica do slanih specijaliteta

TROPIC
Pronađi inspiraciju
Odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

O NAMA
Kontakt
Poslovni prostori
Društvena odgovornost
Sponzorstva i donacije
Obavještenja

KARIJERA
Otvorene pozicije
KLUB OSMIJEHA
BESPLATNA INFO LINIJA
0800 50 243
Politika privatnosti

Prijavite se na newsletter:
  • GET SOCIAL

© 2024. Tropic.

TOP

Tropic.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u .

Tropic
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i najkorisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Da bi sačuvali vaša podešavanja o tome koje kolačiće želite da koristite sa ovog sajta, neophodno je da ova opcija uvek bude uključena.

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše želje. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika Privatnosti