
Bogati ukusi i tradicija koja se prenosi generacijama – aceto balsamico i aceto krema predstavljaju dragocjene začine koji svakom jelu daju prepoznatljiv pečat Italije.
Aceto balsamico potiče iz italijanskih regija Modena i Reggio Emilia, gdje se proizvodi već vijekovima po strogo čuvanoj tradiciji. Tradicionalni balsamico dobija se od grožđa, koje se prerađuje i pažljivo kuva kako bi se postigla bogata aroma, zatim odležava u drvenim bačvama najmanje 12 godina, a ponekad i više od 25. Vremenom razvija svoj prepoznatljiv, bogat ukus u kojem se prepliću note voća, drveta, karamele i blage kiselosti. Njegova upotreba je zastupljena širom svijeta, ali se najčešće koristi kao završni dodatak jelima – nekoliko kapi preko parmezana, bifteka, jagoda, lubenice ili čak sladoleda od vanilije može ti pružiti pravi gastronomski užitak.
Druga vrsta, Aceto Balsamico di Modena, odležava od 60 dana do 3 godine i pogodna je za svakodnevnu upotrebu u salatama, marinadama i sosovima. Klasična kombinacija balsamica i maslinovog ulja predstavlja savršeni preliv za zelene salate, dok samo nekoliko kapi može transformisati običnu caprese salatu u pravo remek-djelo. U marinadama za meso, balsamico doprinosi tome da ono bude sočnije i mekše, pripremajući piletinu, govedinu ili ribu za savršeno pečenje ili grilovanje.
Aceto krema je gušća i slađa, dobija se redukcijom balsamico sirćeta uz dodatak prirodnih zaslađivača, što joj daje gušću teksturu i blaži, manje kiseo ukus. Lako se dozira, a posebno je omiljena u salatama ili na picama i pinsama, gdje se njeni bogati, suptilno slatki tonovi sjajno slažu s rukolom, pršutom, mozzarellom i pečenim povrćem. Izvrsno se kombinuje s mesom i ribom, bilo da je riječ o pečenom bifteku, piletini ili lososu, gdje aroma aceto kreme naglašava prirodne ukuse jela. Osim što je idealna za slana jela, aceto krema se odlično slaže i s desertima. Probaj je s jagodama, sladoledom, panna cottom ili tamnom čokoladom i uživaj u pravoj gastronomskoj simfoniji.
Balsamico, bilo u svojoj klasičnoj ili kremastoj varijanti, savršeno će ispratiti zalogaje specijaliteta dok nazdravljaš s prijateljima i dijelite priče i osmijehe koji čine život ukusnijim.