
Složićeš se da je ananas jedan od simbola ljeta! Ova jedinstvena tropska voćka obiluje vitaminom C i antioksidansima i može se koristiti na mnogo načina, kako u slatkim tako i u slanim jelima. Pokazaćemo ti sedam zanimljivih recepata kako da obogatiš svoj ljetnji meni, a na tebi je da izabereš svoj omiljeni.
Sočan puding
Za ovaj recept potrebni su ti svjež ili konzervirani ananas, mlijeko, šećer, kukuruzni skrob i vanilin šećer. Ananas se prvo ispasira ili isjecka na sitne komadiće. U mlijeko se dodaju šećer i vanilin šećer, a zatim i kukuruzni skrob razmućen u malo hladnog mlijeka. Smejsa se kuva dok ne postane gusta, a zatim se dodaje ananas. Puding se hladi i servira sa čokoladom i cimetom.
Egzotična voćna salata
Ako tražiš lagan i osvježavajući obrok ili desert, ovo je pravi recept za tebe. Kombinuj svjež ananas sa drugim egzotičnim voćem poput kumkvata, pitaje, manga i kivija. Dodaj malo limunovog soka, meda ili jogurta za dodatnu slatkoću i kremastost.
Tijesto sa ananasom
Bilo da praviš mafine, kolače ili čak hljeb, dodavanje ananasa može donijeti potpuno novu dimenziju uživanja. Isprobaj recept za jednostavnu poslasticu od brašna, malo soli, vode i praška za pecivo. Umjesi tijesto i podijeli ga na manje dijelove koje ćeš razvući oklagijom i u sredinu staviti komadiće ananasa. Preklopi tijesto i zatvori rubove, pa peci oko 20 minuta na 210°C.
Kandirani ananas
Priprema kandiranog ananasa je odličan način da ga konzumiraš tokom cijele godine. Komadići ananasa se kuvaju u gustoj šećernoj smjesi dok ne postanu staklasti i mekani. Zatim se dobro osuše i odlože u staklene tekle sa poklopcem. Ovi slatki komadići mogu se koristiti kao dodatak kolačima, sladoledima ili jednostavno kao slatkiš za grickanje.
Vege burgeri
Vege burgeri sa ananasom su savršena opcija za vegetarijance i vegane. Kombinuj crni pasulj, pahuljice i pikantne začine. Ananas dodaje sočnost i blagu slatkoću koja savršeno balansira sa začinjenim sastojcima. Ove burgere možeš servirati u pecivima sa svježim povrćem i sosom po izboru.
Grilovani ananas
Jednostavan i ukusan dodatak svakom roštilju! Kolutovi ili komadi ananasa se mogu grilovati na roštilju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i karamelizuju se čime dobijaš odličan prilog uz meso ili desert serviran sa sladoledom od vanilije.
Punjeni ananas
Evo i neizbježnog ljetnjeg recepta koji će te oduševiti. Prepolovi ananas i izdubi sredinu ostavljajući ljusku netaknutu. Meso ananasa pomješaj sa kuvanim škampima i rižom, povrćem i začinima. Smjesom napuni ananas i peci u rerni dok ne porumeni.
Isprobaj već danas neki od recepata i otkrij kako ovo raskošno tropsko voće može biti osvježavajući i ukusan dodatak tvojoj kuhinji!