Banana Bread sa čokoladom

Miris slatkog zdravog hljeba koji se širi po vašoj kuhinji okupiće ukućane za sto bez pogovora.

Sve popularnija poslastica ljubitelja zdrave ishrane ubjedljivo je Banana bread. Sjajan izbor za sve koji vode računa o zdravoj ishrani bez rafinisanih šećera, te mlijeka i mliječnih proizvoda, što ga čini i nezaobilaznom veganskom, ali i bezglutenskom poslasticom kakav je i naš recept.

Ovaj ukusni slatki hljeb možete poslužiti uz svježe voće, slatki namaz ili uz šolju kafe ili čaja.

Priprema je jednostavna i ne oduzima puno vremena a kao rezultat dobijate najmekšu i sočnu zdravu poslasticu. Sigurni smo da ćete ga praviti svaki put kada vidite nekoliko zrelih banana koje svi zaobilaze, a u ovom dezertu su presudne za specifičan okus.

Ako vam kažemo da smo dodali i čokoladu, sigurni smo da ste već na klik od recepta koji vas čeka u opisu profila

Sastojci:

  • 1 velika kašika (15g) mljevenog lanenog sjemena
  • 90 ml vode
  • 3 srednje zrelije banane
  • 60 ml kokosovog ulja
  • 60g pirea od jabuka
  • 1 velika kašika (15g) rogača koji je odlična zamjena ukoliko izbjegavate šećer ili zaslađivače
  • 1 mala kašika (5g) soda bikarbona
  • 1/2 male kašike (2.5g) praška za pecivo
  • 1/2 male kašike (2.5 g) soli
  • 1 mala kašika (5g) vanilla ekstrakta
  • 2 male kašike (10g) cejlonskog cimeta
  • kokosove mrvice i koštuničavo voće po izboru
  • 300g integralnog ili bezglutenskog brašna, po izboru. Umjesto brašna možete koristiti i zobene pahuljice ili bademe koje vrlo jednostavne možete izmiksati u blederu i napraviti brašno.
  • 100g crne čokolade bez mlijeka izlomljene na sitne komade

Priprema:

  1. U posudi pomješajte laneno sjeme i 90ml vode i ostavite oko 5 minuta uz povremeno mješanje kako bi se napravila gelasta masa.
  2. Zagrijte rernu na 180 stepeni i spremite pleh za pečenje namazan uljem.
  3. Dodajte banane i viljuškom iz izgnječite kako biste dobili što mehšu teksturu. Dodajte ulje, pire od jabuka, rogač i mješajte dok se sastojic ne sjedine.
  4. Zatim dodajte sodu bikarboju, prašak za pecivo i so te nakon svakog dodavanja dobro izmješajte sastojke. Dodajte vanila ekstrakt i cimet i ponovo promješajte smjesu.
  5. Lagano dodajte brašno uz konstantno mješanje a nakon toga i usitnjenu čokoladu. Dio čololade sačuvajte za dekoraciju.
  6. Masu prebacite u pleh, pospite mrvicama kokosa i cimeta i preostalom čokoladom. Takođe, možete dodati i još jednu bananu presječenu po na pola po dužini.
  7. Pecite dok kolač ne poprimi zlatno žutu boji (okvirno 40 – 50 minuta) i dok se lagano ne počne odvajati od ivica pleha. Već tada osjetićete kako se neodolj miris širi po kuhinji .
  8. Ostavite da se ohladi 5 – 10 minuta, izrežite na tanke ili deblje šnjite i uživajte u vašoj novoj poslastici.

Savjet majstora:

Ovaj recept ostavlja vam prostor za kreativnost kako biste ga prilagodili vašim željama te prilikom posluživanja dodajte i koštuničavo ili svježe voće.