Inspirisani zdravim

Dobro došli u BLOG kutak Tropic marketa! Ovdje možete pronaći inspiraciju za kreativne recepte, savjete i upoznati se sa eksluzivnim proizvodima iz našeg asortimana. Uživajte u raznolikosti sadržaja koji smo pripremili za vas, inspirsani kvalitetom, profesionalnošću i zdravim navikama.

Gorgonzola – kraljica plavih sireva

Gorgonzola je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih plavih sireva na svijetu. Sa svojim bogatim, pikantnim i aromatičnim okusom i mekanom, kremastom teksturom, ovaj italijanski sir može biti zvijezda svakog stola. Bilo da je koristiš kao dodatak jelima ili uživaš u njoj uz čašu vina, gorgonzola je savršen izbor za sve koji žele obogatiti svoje kulinarsko

Na kašiku, kao kod mame

Kad zima pokuca na vrata, ništa nas ne ugrije kao miris domaće kuhinje. Gotova jela iz naše ponude donose ukus domaćih čorbi i paprikaša koje su kao stvorene da ožive uspomene na maminu kuhinju i djetinjstvo. Probaj tradicionalne klasike zbog kojih ćeš zasigurno uživati u svakom zalogaju! Begova čorba – kraljica svake trpeze Begova čorba

Pravi voćni doživljaj Uživaj u punoći ukusa voća tokom cijele godine! Spakovali smo za tebe samo najsvježije i najsočnije komade voća, kojima ćeš zasladiti svaki svoj dan. Smrznuto voće Volim biće tvoj vitaminski saveznik svaki dan, tokom svih godišnjih doba. Praktično i uvijek pri ruci, biće savršen dodatak doručku, smoothie-ju, desertu ili kolaču. Doživi šarenilo

Svjetski dan veganstva, koji se širom svijeta obilježava 1. novembra, sjajna je prilika da uživaš u bogatim ukusima i upoznaš široku paletu raznovrsnih jela veganske kuhinje! Biljna ishrana je prava riznica nutritivno bogatih namirnica – od voća i povrća, preko mahunarki i orašastih plodova, do žitarica i biljnih proteina. Bogata je hranljivim sastojcima i obiluje

Antipasto plata je tradicionalno italijansko predjelo koje obično uključuje raznovrsne sastojke kao što su suhomesnati proizvodi, sirevi, masline, marinirano povrće, voće i različiti sosovi ili namazi. Kada planiraš večeru ili okupljanje s prijateljima, antipasto plata je savršen miks delikatesa u kojima je užitak garantovan. Sirevi kao kraljevi pladnja Svaka dobra antipasto plata počinje sa sirom!

Uparivanje vina i paste je umjetnost koja zahtijeva balans, a prava kombinacija može učiniti obrok još ljepšim uz adekvatno isticanje suptilnih aroma i teksture. Napravi savršen sklad između kiselosti, voćnih ili zemljanih nota vina i slojevitih ukusa svježe paste, i prepusti se uživanju u ovim poznatim specijalitetima italijanske kuhinje! Pesto Genovese i Sauvignon Blanc Osjeti

Da li znaš zašto je Iberico pršut tako ukusan i posebno cijenjen širom svijeta? Tajna leži u mesu i načinu uzgoja iberijskih crnih svinja – rase koja je autohtona za određene dijelove Španije i Portugala, zbog čega ovaj pršut i nosi oznaku zaštićenog geografskog porijekla. Dahesa, kolijevka Iberico pršuta Iberijske svinje se hrane žirevima, maslinama

Već više od 50 godina Zappalà sirevi predstavljaju riznicu najljepših ukusa koji nastaju u skladu sa autentičnom sicilijanskom tradicijom mljekarstva. Poseban način proizvodnje i posvećenost vrhunskom kvalitetu, učinila je ove sireve poznatim među istinskim ljubiteljima delikatesnih zalogaja širom svijeta, a od sada imaš priliku da ih probaš, zahvaljujući eksluzivnoj ponudi u našim marketima. Scamorza Klasik

Da li i ti spadaš u ljubitelje neodoljivih žutih kockica? Mango je voće koje potiče iz južne Azije i bogat je vitaminima A, C, K i E, kao i vlaknima i antioksidansima. Donijeće neodoljivo tropsko šarenilo u tvoju kuhinju, a u nastavku te očekuje nekoliko ideja kako da se potpuno prepustiš uživanju u njegovim sočnim

Ananas na 7 egzotičnih načina

Složićeš se da je ananas jedan od simbola ljeta! Ova jedinstvena tropska voćka obiluje vitaminom C i antioksidansima i može se koristiti na mnogo načina, kako u slatkim tako i u slanim jelima. Pokazaćemo ti sedam zanimljivih recepata kako da obogatiš svoj ljetnji meni, a na tebi je da izabereš svoj omiljeni. Sočan puding Za

Grickalice i užine kojima ćeš teško odoljeti! U Tropic centru Banja Luka pronađi sve što ti je potrebno kada poželiš nešto ukusno i zdravo, od proteinskog čipsa do egzotičnih orašastih namaza, tortilja ili keksa, idealnih za svaku priliku. Probaj različite ukuse i odaberi svoje omiljene! Verival Uživaj u dobrom jutru uz omiljene organske Verival žitarice!

Cimet – aroma koja će te osvojiti

Zahvaljujući svojoj karakterističnoj, slatkoj noti, cimet je rado viđen gost u receptima za pripremu različitih specijaliteta. Dok se često povezuje sa poslasticama poput kolača i peciva, on takođe pronalazi svoje mjesto u slanim delikatesima, kao što su razne vrste indijske curry piletine ili marokanskog tajinea. Odlično se slaže sa voćnim aromama jabuke, kruške, šljive i

Francuski slatki zalogaji

U srcu francuske kuhinje leži jedinstvena kombinacija posvećenosti i raskoši, a njena slatka strana nije izuzetak. Prepustite se čaroliji koja je inspirisala slastičare širom svijeta kroz nekoliko tradicionalnih poslastica koje smo odabrali za vas. Madeleine Madeleine su mali kolačići koji predstavljaju simbol francuske slastičarske tradicije. Oblikovani su poput školjke i najčešće obogaćeni aromom limuna ili

Ljeto je godišnje doba u kojem, gotovo bez izuzetaka, razmišljamo o putovanjima na različite destinacije. Ipak, da bismo ove želje ispunili, ne moramo uvijek planirati odlazak na odmor, već postoje i daleko lakši načini da u svakom ljetnjem danu doživimo iskustva koja će osvježiti trenutak i donijeti dobro raspoloženje. Pitate se kako? Odgovor je kratak 

Svako od nas ima svoje male tajne za savršene ljetnje trenutke, ali u načelu se slažemo u jednom – bilo da se opuštamo na plaži, u parku, uživamo u prijatnoj šetnji po gradu ili provodimo vrijeme uz omiljeni film ili seriju – sladoled je savršen saputnik koji donosi osvježenje i provjereno podiže raspoloženje. Ipak, kada

Fina tjestenina u kombinaciji sa ukusnim umacima, bez sumnje je jedna od prvih asocijacija koju svi imamo kada se pomene italijanska kuhinja. Iako je najčešće pripremamo prema receptima koji podrazumjevaju sušenu tjesteninu, uživanje u ukusima Italije postaje potpunije kada za svoje kulinarske majstorije odaberemo onu koja je svježa. U čemu je njena tajna? Svježa tjestenina

Vreli ljetnji dani donose smijeh, sunce i druženje, ali i potrebu za laganim osvježavajućim obrocima. Bilo da uživate kod kuće, na pikniku ili plaži, salate obogaćene sočnim voćem i povrćem, orašastim plodovima i neodoljivim prelivima biće savršen izbor za užinu, ručak ili večeru, koji će vam pružiti odličan izvor energije i vitalnosti. Salata sa piletinom

Grana Padano je tvrdi sir čije je geografsko porijeklo zaštićeno, a tradicionalno se proizvodi od pasterizovanog kravljeg mlijeka u dolini rijeke Po, u Sjevernoj Italiji. Sazrijeva od 9 do 16 mjeseci, gdje razvija bogate arome orašastog voća, slatkog putera, mlijeka i suvog voća. Odlikuje se niskim sadržajem masti i bogatim udjelom proteina i idealan je

Kozice u egzotičnom kremastom sosu

Kada poželite da se prepustite egzotičnim ukusima koji vas vode daleko od svakodnevice, kozice u kremastom sosu od kokosa su idealan izbor. Sastojci: 500 g očišćenih kozica 400 ml kokosovog mlijeka maslinovo ulje 2 čena bijelog luka 1 kašičica đumbira u prahu 1 kašičica karija 1 glavica crnog luka list svježeg peršuna so i biber

Otkrijte čari meda

Med je namirnica koja će vam ponuditi mnogo više od slatkog zalogaja! Bez obzira da li ga koristite u svojim omiljenim receptima ili kao tajni dodatak u marinadama, donijeće vam obilje benefita za organizam. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, med će pomoći u izbacivanju toksina, dok ga antibakterijske osobine čine efikasnim savjeznikom u jačanju imunološkog sistema.

Ossobuco – dragulj italijanske kuhinje

Za ljubitelje italijanske kuhinje, ossobuco će biti pravi užitak! Karakteriše ga izbalansiran spoj slatkih i kiselih nota, uz primese začinskih aroma uz koje ćete uživati u svakom zalogaju. Sastojci: teleća kolenica 150 g pelat paradajza 200 ml goveđeg temeljca 100 ml bijelog vina 1 crni luk 2 čena bijelog luka 2 mrkve isječene na kolutove

Bilo da se odlučite da koristite kokos u receptima za glavno jelo, prilog ili desert, rezultati će vas, sigurno, svaki put oduševiti. Pored toga što nalazi široku primjenu u kuhinji, kokos je idealan i za sve one koji su osjetljivi na laktozu ili praktikuju vegetarijansku ili vegansku ishranu. Zato za vas izdvajamo nekoliko neobičnih savjeta

Slaganje voća i sireva temelji se na pronalaženju kontrasta i harmonije među različitim ukusima. Kiselost voća tako može naglasiti bogatu i kremastu teksturu sira dok njegova prirodna slatkoća može ublažiti izraženo slan ukus. Glatki, kremasti sirevi se često dobro slažu s hrskavim, tvrdim voćem poput jabuka ili krušaka, dok zreli sirevi dobro pariraju sa mekšim

Churrosi, hrskavi izvana, mekani iznutra, savršen su spoj jednostavnih sastojaka i ukusa koji očarava. Ova poslastica sa aromom vanilije, brzo je osvojila srca sladokusaca širom svijeta. U različitim dijelovima Španije, churrosi se pripremaju na drugačiji način. U Andaluziji se dodaje malo cimeta u tijesto, dok u Kataloniji možete naći i churrose sa narandžinom koricom. Danas

Otkrijte svijet De Angelis tjestenine koja se priprema od prirodnih, pažljivo odabranih sastojaka, savršeno upija sosove i donosi poseban gastronomski užitak! Jednostavna za pripremu, povešće vas na putovanje u srce Italije i nagraditi savršenom teksturom i ukusom koji ćete zavoljeti i uvijek mu se rado vraćati. Zato ne oklijevajte, već prelistajte mali vodič koji smo

TOP