Inspirisani zdravim

Dobro došli u BLOG kutak Tropic marketa! Ovdje možete pronaći inspiraciju za kreativne recepte, savjete i upoznati se sa eksluzivnim proizvodima iz našeg asortimana. Uživajte u raznolikosti sadržaja koji smo pripremili za vas, inspirsani kvalitetom, profesionalnošću i zdravim navikama.

Rižoto sa kozicama

Rižoto sa kozicama predstavlja jedan od bisera mediteranske kulinarske tradicije, a nastavku smo za vas izdvojili recept uz koji ćete ga pripremiti lako i biti sigurni da će u njemu uživati svi istinski ljubitelji morskih plodova. Sastojci: ⦁ 300 g očišćenih kozica ⦁ 1 šolja riže ⦁ sok od jedne limete ⦁ 1 glavica crvenog

U središtu kulinarske umjetnosti, inspirisano morskim obalama i bogatstvom okusa, dolazi izuzetno jelo koje osvaja srca svojom neodoljivom kombinacijom sastojaka. Svaki zalogaj podsjeća na osvježavajući udar morskog povjetarca, nudeći pravu eksploziju ukusa. U pitanju je losos pasta, koja će vas osvojiti svojim prefinjenim ukusom. Sastojci: ⦁ Svježi fileti lososa ⦁ Tjestenina po izboru ⦁ ekstradjevičansko

Guacamole sa avokadom

Ovaj kremasti i osvježavajući umak doneće pravu rapsodiju različitih aroma na vašu trpezu. Guacamole je izvrstan dodatak uz tortilje, čips i takose, ali je vrlo inspirativan i idealan za kombinovanje sa drugim jelima. Tako će Guacamole biti savršen izbor ukoliko se odlučite za pripremu buritosa ili kesadilja, jer se odlično slaže sa punjenjem od piletine,

Pileći giros

Pileći giros je poznato jelo mediteranske kuhinje koje svojom sočnošću i aromama osvaja sve gurmane. Jednostavan je za pripremu i izuzetno ukusan, a evo i kako da ga na jednostavan način i sami pripremite. Sastojci: 500 g pilećih prsa maslinovo ulje 3 čena bijelog luka 1 kašika limunovog soka origano majčina dušica slatka mljevena paprika

Kada pomislimo na Brazil, često nam se pred očima pojave slike šarenih karnevala, tropskih plaža i egzotičnih pejzaža. Međutim, jedna od najvećih draži Brazila krije se u njegovoj bogatoj kulinarskoj tradiciji. Jedan od najpoznatijih simbola brazilske kuhinje jeste brazilska feijoada, čija će vam priprema doneti mirise i ukuse ove zemlje. Za pripremu će vam biti

Chimichurri piletina predstavlja idealan obrok za sve ljubitelje bogatih aroma i začina. Ova kombinacija sočnog pilećeg mesa s osvježavajućim chimichurri argentinskim umakom i hrskavim pečenim krompirićima pružiće vam izuzetan gastronomski doživljaj, i predstavlja jednostavan i brz način da unesete dozu egzotike u svoju kuhinju. Sastojci: 4 pileća filea 1 vezica svježeg peršuna 3 čena bijelog

Pileći bataci sa prelivom od pistacija

Ako ste poželjeli da se oprobate u pripremi posebnog specijaliteta koji će vas oduševiti već prvom zalogaju, za vas smo pripremili recept koji će vam pomoći da to i ostvarite – pileći bataci sa prelivom od pistacija s aromatičnim začinima. Sastojci: 400 g pilećih bataka 100 g pistacija 20 ml maslinovog ulja 2 čena bijelog

Svježa salata sa tunom i pasuljem

Za sve ljubitelje obrok salata, pripremili smo recept koji donosi jedinstven spoj bogatog ukusa i vrijednih nutrijenata, pri čemu se odlikuje brzom i jednostavnom pripremom. Za pripremu ove ukusne salate potrebno je:   1 tunjevina u konzervi 1 šolja kuvanog pasulja 1 šolja cherry paradajza 1 čen bijelog luka 1 glavica crvenog luka 1 paprika

Orašasti plodovi su ključni sastojci mnogih gastronomskih remek-djela širom svijeta, jer osim što svojim okusom oplemenjuju različita jela, odlikuju se i značajnim nutritivnim vrijednostima a posebno bogatstvom vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima koji imaju važnu ulogu u zdravoj ishrani. Kada je riječ o kulinarskim inovacijama, orašasti plodovi su neiscrpan izvor inspiracije. Njihova raznolikost omogućava eksperimentisanje

Uživajte u jednostavnoj pripremi i osvježavajućem doživljaju ukusa sa savršenim Tzatziki sosom! Ovaj tradicionalni grčki sos je idealan dodatak različitim jelima širom svijeta, bilo da se radi o sendvičima, grilovanom mesu, salatama, roštilju ili pita hljebu. Jednostavna kombinacija sastojaka daje kremastu teksturu i osvježavajući ukus sa blagom notom bijelog luka, koji je u grčkoj tradicionalnoj

Upoznajte Maasdam

Zelene doline Holandije, donose jedan poseban gastronomski dragulj koji osvaja svojim izuzetnim ukusom i karakterističnim izgledom. Predstavljamo vam Maasdam, tradicionalni polutvrdi sir, omiljen i cijenjen širom svijeta. Maasdam je nastao po uzoru na raskošne švicarske sireve poput Emmentala, a odlikuje se glatkom, zlatno-žutom polutvrdom korom ispod koje se krije rupičasta tekstura po kojoj je prepoznatljiv.

3 ukusna obroka sa brokulom

Brokula spada u povrće sa izvanrednom nutritivnom vrijednošću, koje lako može postati dio različitih ukusnih obroka. U ovom tekstu donosimo tri recepta koji će vas zasigurno inspirisati u pripremi finog ručka ili večere za cijelu porodicu. Krem potaž od brokule Sastojci: 400 g brokule 1 veliki krompir, isječen na kockice 1 crveni luk 2 čena

Prilikom izbora kozmetike kojoj ćemo pokloniti svoje povjerenje, važno je voditi računa o mnogo različitih faktora – prije svega o kvalitetu, ali i o nizu drugih vrijednosti koje će nas uvjeriti da su proizvodi koje biramo kreirani na način koji će nam omogućiti njegu koju zaslužujemo. Zato vam danas predstavljamo grčke brendove Karavaki i Aromatics,

Postoji mnogo razloga zbog kojih je trapist jedan od sireva kojem ljubitelji delikatesa jednostavno ne mogu da odole. Njegov jedinstveni ukus, savršeno balansiran između slatkog i aromatičnog, kao i fina tekstura zahvaljujući kojoj je često poslužen na platama, ali i prepoznat kao sastojak brojnih specijaliteta, čine ga savršenim izborom u svakoj prilici. Zato vam u

Najljepši vafli svijeta

Vafli su popularno slatko pecivo. U njima se uživa širom svijeta, i to na mnogo različitih načina. Najpoznatiji su belgijski, posluženi kao slatki desert sa voćem i bogatim prelivom, dok se u Americi najčešće služe kao doručak uz hrskavu slaninu ili pohovanu piletinu. U nastavku vam predstavljamo neke od najljepših predstavnika ove poslastice. Belgijski vafli

Litvanska regija pod nazivom Mala Litvanija je oblast poznata po svojoj mljekarskoj tradiciji koju i danas brižno njeguje. Mljekara Vilvi u gradiću Vilkyškiai započela je proizvodnju sira još davne 1934. godine. Danas su njeni Memel sirevi simbol kvaliteta koji dolazi sa nepreglednih zelenih pašnjaka koji leže usred vijuga rijeke Njemen, po kojoj su i dobili

Planirate romantične trenutke za Dan zaljubljenih? Predjelo sa vinom i sirom odličan je način da započnete veče, a kako bismo vam olakšali izbor, evo nekoliko zanimljivih predloga sa kojima sigurno nećete pogriješiti. Šampanjac i Brie Valentinovo je sjajna prilika za uživanje u najpoznatijem francuskom pjenušavom vinu. Šampanjac je vino visoke kiselosti s ukusima koji se

Zanetti: Ime vrhunskih sireva Italije

Zanetti predstavlja sinonim za izvrsnost originalnog italijanskog sira širom svijeta. Sa preko 100 godina iskustva i kvaliteta za koji je zaslužno već pet generacija ove porodice, Zanetti je danas globalni lider u njegovoj proizvodnji, koja se odvija po najvišim standardima zaštićene oznake porijekla. Zanetti Grana Padano Grana Padano je jedan je od najistaknutijih predstavnika porodice

Tortellini na 3 načina

Tortellini su fina punjena italijanska tjestenina u obliku prstena. Osim tradicionalnog nadjeva od miješanog mesa, parmezana, jaja i muškatnog orašćića, mogu biti punjeni najrazličitijim sastojcima, uključujući i razne vrste sira, suhomesnatih delikatesa, povrća i gljiva. Danas vam predstavljamo tri fina recepta za obroke od različitih vrsta tortellina u kojima će uživati cijela porodica. Tortellini bolognese

Priča o siru koji nastaje u porodičnoj mljekari Puđa, predstavlja jedinstveni spoj ljubavi i tradicije koja traje već više od tri generacije. Zahvaljujući posvećenosti i autentičnom načinu proizvodnje od najkvalitetnijeg planinskog mlijeka s lokalnih farmi, Puđa danas predstavlja sinonim za Livanjski, ali i brojne druge sireve koji će vas osvojiti čim ih probate. Livanjski sir–

Kako začiniti meso?

Da li ste ikada razmišljali o tome kako pravi odabir začina može svaki obrok učiniti još ukusnijim? Danas vam otkrivamo tajne njihovog kombinovanja, koje će vam pomoći da svoje kulinarske vještine podignete na viši nivo. Svaki začin ima svoju specefičnu aromu, zato fokus treba biti na odabiru onih koji će stvoriti harmoničan spoj. U nastavku,

Ideje za pripremu mahune

Zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima i različitim načinima pripreme, mahuna je povrće koje je izuzetno cijenjeno u kulinarstvu. Ako ste ljubitelj ovog povrća, donosimo vam nekoliko kreativnih ideja i recepata uz koje je možete pripremiti na potpuno novi način. Mahuna s bijelim lukom i prezlom Kada poželite ukusan i jednostavan prilog od mahune, probajte ovaj način

Mortadella: tradicija posebnog ukusa

Mnogi je smatraju kraljicom delikatesa, a svojim autentičnim ukusom osvaja srca gurmana širom svijeta. Riječ je o mortadelli, posebnoj italijanskoj kobasici koja je nastala još u 13. vijeku u Bologni, kao autentični proizvod regije Emilia-Romagna. Vješti majstori i dalje brižljivo čuvaju tajnu njenog recepta, iako se isti mijenjao kroz vrijeme kako bi se unaprijedio kvalitet

Kada govorimo o španskoj kulinarskoj tradiciji, jedno jelo se izdvaja od ostalih, noseći sa sobom mirise sunca, ukuse mora i bogatstvo Mediterana. To je paella, jednostavan i neodoljivi specijalitet koji možete pripremiti uz recept koji smo ovog puta odabrali za vas. Sastojci: 300 g paelja riže 100 g smrznutog graška 200 g smrznutih oljuštenih kuvanih

Kraljevstvo tvrdih sireva

Zahvaljujući svojoj posebnoj teksturi, izraženom karakteru i kompleksnim ukusima, tvrdi sirevi predstavljaju neizostavan dio najljepših gastronomskih putovanja. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti nekoliko njihovih najpoznatijih predstavnika, i podijeliti male savjete koji će vam pomoći da ih uparite sa vinom i drugim delikatesima, zahvaljujući čemu ćete pronaći inspiraciju za kreiranje jedinstvenih gurmanskih užitaka. Parmigiano Reggiano

TOP