Inspirisani zdravim

Dobro došli u BLOG kutak Tropic marketa! Ovdje možete pronaći inspiraciju za kreativne recepte, savjete i upoznati se sa eksluzivnim proizvodima iz našeg asortimana. Uživajte u raznolikosti sadržaja koji smo pripremili za vas, inspirsani kvalitetom, profesionalnošću i zdravim navikama.

Kako upariti vino i čokoladu?

Volite vino i obožavate čokoladu, ali šta se dešava kada ih kombinujete? Istraživali smo kako napraviti savršen spoj ova dva vrhunska užitka svih hedonista, pa vam predstavljamo mali vodič, i otkrivamo kako ih upariti na pravi način. Svilenkasta, baršunasta i meka vina su najbolji prijatelji čokolade. I vino i čokoladu mogu odlikovati intenzivni, suvi ukusi.

Brie- sinonim za gurmansko uživanje

Brie je pravi gurman među sirevima i u posljednje vrijeme često privlači pažnju raznim primamljivim receptima. Uprkos svojoj popularnosti, o njemu se zna jako malo, a mi ćemo vam danas otkriti nešto više o ovom francuskom delikatesu. Brie je kao kralja među sirevima službeno proglasila njegova zemlja porijekla- Francuska. Priča kaže da je ovaj čarobni

Svi želimo da izgledamo i osjećamo se fantastično u svojoj koži, zar ne? Potraga dobrim proizvodima mnoge je odvela u svijet korejske njege lica, koja je trenutno među vodećim u beauty industriji. Za to su zaslužni autentični kozmetički brendovi koji se odlikuju posebnim formulacijama prirodnih aktivnih sastojaka uz pravu dozu inovativnosti. Od sada u vašem

Mali trikovi za uživanje u sladoledu

Ljeto je prošlo ali naša ljubav prema sladoledu ostaje. Zato vam danas donosimo male trikove za  uživanje u našem omiljenom smrznutom desertu i tokom oktobarskih dana. U našem tekstu ćete otkriti kako da iskoristite sladoled za kreiranje ukusnih poslastica. Pripremite sladoled sendviče Ako i ove jeseni uživate u mirisu i toplini domaćih keksića, zašto ne

SUSHI- Probajte nove ukuse

Mnogo toga možemo reći o sushiju, ali jedno je sigurno, svaki put nam donese trenutke vrhunskog uživanja u autentičnoj rapsodiji ukusa koji se stapaju u savršenoj harmoniji. U našoj kuhinji sushi se priprema od najsvježijih sastojaka, s velikom pažnjom, spajanjem tradicionalnih receptura, kako bi svaka rolnica bila dostojna zaljubljenika u ovaj japanski specijalitet. Sve vas

Vodič za pripremu patlidžana

Mekano meso patlidžana koje se lako priprema, obezbijedilo mu je brojne kulinarske uloge: od gurmanskih glavnih jela pa sve do ukusnih priloga. Ukoliko želite da vas ovaj ljubičasti ljepotan očara svojim jedinstvenim aromama, danas vas vodimo na jedno gastronomsko putovanje kroz njegove najljepše ukuse i varijacije u pripremi. Zvijezda na tanjiru Priprema plavog patlidžana može

Kefir: Dugo čuvana tajna Kavkaza

Nije jogurt, nije ni mlijeko, a stari narodi su vjerovali da je čudotvorni eliksir. Danas naravno pričamo o kefiru, čuvenom napitku koji su mnogi zavoljeli zbog njegovog izvanrednog sastava i blagotvornih dejstava na organizam. Šta je kefir? Kefir je mliječni napitak koji se dobija iz kefirnog zrna, posebnim procesom fermentacije mlijeka. Kefir ima jedinstvenu, lagano

Spoj ljubavi i tradicije probudiće nostalgične ukuse koje su znale pripremiti samo naše bake. Domaći pristup pripremi kolača i torti glavno su umijeće naših vrijednih kolega na odjelu slastičarne. U svakom receptu krije se dašak modernog pristupa pripremi poslastica, uz odabir najkvalitetnijih sastojaka, kako bismo dobili jedinstven ukus i izgled koji ne ostavlja ravnodušnim niti

Gdje se prave najbolji ćevapi?

Ćevapi su dio gurmanske tradicije u kojoj se do danas, uvijek uživa sa pravim merakom. U zavisnosti od toga u kom kraju se nalazite, primijetićete male razlike među njima. One zavise od vrste mesa, količine i kombinacija začina i načina služenja. Neki od njih će vam biti servirani uz lepinju ili somun, sitno sjeckani luk

Da li ste znali da u našim marketima od sada možete pronaći višestruko nagrađivano pivo iz Škotske? Predstavljamo vam porodicu premium lagera koja će osvojiti čak i iskusne pivske znalce. Ono što je posebno kod ova tri lagera jeste činjenica da su proizvedeni takozvanom “Holy Brewing” metodom fermentacije koja garantuje raskošnu aromu i visoki kvalitet.

Magični svijet azijske tjestenine

Fascinantna kultura, viševjekovna tradicija koja prati savremene tokove, ali i nesvakidašnji specijaliteti, su neke od prvih asocijacija na Istočnu Aziju. Iako je tako daleko, možemo je doživjeti upoznavanjem njene autentične kuhinje.  Na taj način, su i nudle  pronašle svoj put u gotovo sve dijelove svijeta. Ako ste i vi njihovoj ljubitelj u današnjem tekstu za

Svježi krastavac je jedan od omiljenih plodova u kome uživamo tokom ljetne sezone. Ne samo da osvježava, već i donosi  hrskavi užitak lako se kombinujući s drugim povrćem, voćem i začinima. Bogat je vitaminom C, K i B, kao i mineralima poput magnezija i kalija, i ima svoje mjesto na listi najzdravijih namirnica na trpezi.

Ljeto u čaši: Kokos mango panna cotta

Panna cota je jedan od klasika italijanske kuhinje, i veliki favorit među desertima širom svijeta kako zbog svog neodoljivog ukusa, tako i zbog kremaste teksture koja se topi u ustima. Ukoliko i vi želite da se prepustite njenim čarima, za vas smo pripremili jedan recept za tropsku verziju ove poslastice. Nevjerovatan spoj manga i kokosa

Kroasani kao glavna zvijezda sendviča

Sendviči su još od našeg najranijeg djetinjstva, uvijek bili neizostavan dio naših obroka. Volimo ih zbog brze i jednostavne pripreme, kao i nevjerovatnog izbora različitih sastojaka. Ukoliko želite podići ukus svojih sendviča na viši nivo, imamo prijedlog za vas- zamijenite uobičajene zemičke ili tost hljeb kroasanima. Iako smo navikli da u kroasanima uživamo uz kafu

3 hladna deserta sa borovnicama

Nema ljepšeg načina da uživamo u ljetnim danima nego uz osvježavajuće i ukusne voćne deserte. U današnjem tekstu, predstavljamo vam tri veoma jednostavna recepta sa borovnicama koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim i probuditi dobru energiju. Pripremite se za užitak u svakom zalogaju! Sorbet od borovnica Neodoljivi sorbet od borovnica priprema se sa lakoćom.

Kada vidite sočne, rashlađene kriške lubenice i dinje znate da je ljeto! Zato vjerujemo da ovih dana najviše uživate u svježim zalogajima ovih voćki. Lubenica sadrži vitamine A i C, kalijum i magnezijum, i čak 90% vode. Dinja je bogata beta karotenom, antioksidansima i vitaminom C, a kako ima visok procenat vode kao i lubenica,

Zlatna pravila za savršenu pastu

Italijanska kuhinja je svijetu podarila vrhunske specijalitete, te je često upoređuju sa umjetnošću. Tajna je u pažljivo odabranim sastojcima i tradicionalnim recepturama, koji se uz određena kulinarska pravila, pretvaraju u prava gastronomska remek-djela koja svi volimo. Među njima je i pasta, u kojoj su Italijani majstori bez premca. Njihova strast i posvećenost ovom neodoljivom jelu,

GAEA: Ukusi Grčke na vašoj trpezi

Sunčane padine grčkih polja kriju tajnu vrhunskog kvaliteta masline. Plodovi predanog rada i ljubavi, pažljivo su odabrani i ubrani u pravom trenutku, tako da sve trenutke za trpezom ispune uživanjem. Prepustite se prefinjenim ukusima koje pružaju ovi velelepni pejzaži i osjetite duh grčkog ljeta kroz autentične Gaea masline i maslinova ulja. GAEA zelene grčke masline

Uživanje na toplom ljetnjem suncu po pravilu predstavlja savršenu priliku da se zasladimo hladnim kremastim desertima. Tada osjetimo kako nas obuzima talas čiste radosti i najslađeg zadovoljstva. Predstavljamo vam Häagen-Dazs, sladolede koji su osvojili svijet svojim izvanrednim kvalitetom i neodoljivim ukusom. Sinonim za vrhunski sladoled Häagen-Dazs je ime koje već decenijama prestavlja sinonim za vrhunski

Zamislite da šetate uskim ulicama Toskane, topli sunčevi zraci vam miluju lice dok prolazite pored lokalne slastičarne. U tom trenutku vidite kako vam se smiješi Sammontana, sladoled koji otkriva slatku stranu Italije. Priča o autentičnom italijanskom gelatu Sve je počelo u predgrađu italijanskog grada Empolija u Toskani, 1948. godine kada čovjek  po imenu Romeo Banjoli,

7 recepata za ljetnji piknik

Vikend bijeg od gradske buke i gužve, dok upijamo zvukove prirode, ne može da prođe bez uživanja u dobrim zalogajima. U društvu najdražih ljudi dijelimo ukusnu hranu iz korpe za piknik, pa pored grickalica, svježeg voća, sireva i cijeđenih sokova, predlažemo da pripremite nekoliko jednostavnih i ukusnih zalogaja koji će upotpuniti ovu priliku. Šiš kebab

Tacos dorados ili zlatni takosi su hrskavi meksički zalogaji koji će oduševiti nepca svih gurmana. Pripremaju se od kukuruznih tortilja sa nadjevom od mljevene junetine i svježeg povrća, a  za vrhunski užitak i pravi meksički ugođaj služe se uz pikantnu meksičku salsu. Sastojci: 800 g mljevene junetine ½ kašike sitno sjeckanog bijelog luka 2 manje

Milkšejk je neodoljiva poslastica i pravo ljetnje osvježenje u jednom. Raduju mu se i djeca i odrasli, a najbolje od svega je što ga sa lakoćom možete napraviti i kod kuće. Osnovu za milkšejk predstavlja miks sladoleda i mlijeka, a za maštovitije sladokusce tu su i različiti dodaci poput topinga, šlaga, voća i mrvica, pa

Maslinovo ulje već hiljadama godina predstavlja jednu od najcijenjenijih namirnica na trpezi. Osim što upotpunjuje ukus jela, veoma je bogato nutrijentima te se preporučuje u svakodnevnoj ishrani. Ukoliko je maslinovo ulje dio i vaših kulinarskih rituala, donosimo vam još nekoliko ideja kako biste još više uživali u njegovim blagodetima. Namaz za sendviče Ukoliko ste ljubitelj

Pizza Napolitana predstavlja simbol italijanske kulture i stila života. Odiše jednostavnošću i odlikuje je bogat i pun ukus, sa idealnom dozom začinskog bilja te predstavlja bazu za ostale vrste pizze. Danas donosimo recept za ovu mnogima omiljenu pizzu sa blago pikantnim obrtom koji pruža Robin Hot chilli maslinovo ulje sa ukusom pizze. Sastojci: Za tijesto:

TOP