Inspirisani zdravim

Dobro došli u BLOG kutak Tropic marketa! Ovdje možete pronaći inspiraciju za kreativne recepte, savjete i upoznati se sa eksluzivnim proizvodima iz našeg asortimana. Uživajte u raznolikosti sadržaja koji smo pripremili za vas, inspirsani kvalitetom, profesionalnošću i zdravim navikama.

Pored rascvjetalog proljeća, jesen je najšarenije godišnje doba tokom kojeg imamo priliku da okitimo našu trpezu voćem i povrćem raznih boja i ukusa. Jedna od značajnijih povrćki u čijim jesenjim nijansama možemo uživati sve do praznične zime je svakako bundeva. I zato je pravo vrijeme da već danas obogatimo svoj ambijent i kuhinju žuto-narandžastim nijansama.

Kako odabrati kvalitetno maslinovo ulje?

Maslinovo ulje neizbježan je dodatak svakoj izbalansiranoj ishrani i preporučljivo je da ga koristimo svakodnevno. Prije nego što počnemo da uživamo u njegovim veličanstvenim blagodetima, važno je da znamo na šta treba da obratimo pažnju kako bismo bili sigurni da smo za sebe i svoje najbliže odabrali najbolje. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Najkvalitetnije je ulje

Da bi biljke koje gajite u svom domu uspijevale i rasle potrebno ih je pravilno njegovati tokom cijele godine, s posebnom pažnjom ljeti kada su dani sparni i vrući. Različite vrste biljaka zahtijevaju i različitu njegu, pogotovo zalivanje. Balkonsko i vrtno cvijeće, zbog cjelodnevne izloženosti direktnim sunčevim zrakama, zahtijeva skoro svakodnevno zalivanje, najbolje uveče kada

Top 3 namirnice za proljetni detoks

Za proces detoksikacije nisu vam potrebne rigorozne dijete jer je organizam sam sposoban za to, samo mu je potrebno pomoći, tj. omogućiti odgovarajuće namirnice. Mislite o tome šta jedete i već ste korak bliže stvaranju zdravih navika. Neke namirnice će vam pomoći više od drugih, pa ćemo upravo njima posvetiti nekoliko riječi. Izdvajamo tri osnovne

Proljetni detoks

Sve što treba da znate o proljetnom čišćenju organizma. Proljeće je period preporoda i obnove, kako u prirodi, tako i u ljudskom tijelu. Tokom zime najviše smo unosili težu i jaču hranu, bili tromi i neaktivni, te nakupili toksine koji su nam oduzeli energiju. Pravo je vrijeme da svom tijelu priuštite detoksikaciju kako bi se

Kombinujte vino i meso

Poznato je da svako vino dobije svoj pun okus tek kada se uklopi sa savršenim zalogajem. Zato vam danas donosimo nekoliko savjeta kako da svoju trpezu obogatite pravim aromama ovog božanskog napitka od grožđa. Crvena vina Mlada crvena vina sa većim procentom alkohola odlično će se uklopiti sa malo ili srednje pečenom govedinom dok se

Spremite piletinu bez po muke

Pileće meso je veoma često na našem jelovniku, a vjerovatno i svako od nas ima svoju omiljenu recepturu koja ga uključuje. U zavisnosti od toga kako je pripremate, potrebno je da znate i kako da je pravilno isječete. Ovi savjeti vam mogu pomoći u tome. ISJECITE PILETINU KAO PROFESIONALAC Mnogi često izbjegavaju kupovinu cijelog pileta

Kuća se gradi od temelja a torta od kore

Priprema torti i kolača za jedne je pravi izazov, dok je za druge „mačiji kašalj“. Profesionalni slastičari su učili i sticali iskustva godinama kako bi došli do savršenih recepata i poslastica koje ih predstavljaju. Možda nećete biti baš kao pravi profesionalac, ali i vaše poslastice mogu sa ponosom pred goste, ako uvijek znate poneki trik

5 namirnica bogatih vitaminom C

Mislili ste limun i narandža imaju najviše vitamina C? Greškaa. Ovih pet namirnica su prave vitaminske bombe. Mnogi vitamin C povezuju sa citrusima, ali ovaj vitamin se krije i u drugim namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što smo očekivali.Spisak ovih 5 namirnica će vas iznenaditi. Nastavite sa čitanjem CRVENA I ŽUTA PAPRIKA

Trikovi za savršene palačinke

Bilo da volite palačinke sa džemom, kremom, sladoledom ili voćem imamo za vas par trikova kako da uvijek ali baš uvijek dobijete slasne i mekane palačinke. Ukoliko želite da palačinke budu mekane, lagane i slasne u smjesu dodajte malo mineralne vode. Ako želite da palačinke imaju bolju aromu u smjesu dodajte malo limuna ili možda

Kako odabrati pravi komad mesa za odrezak

Unutra ružičast izvana braonkast i hrskav – najpreciznije bi opisao svaki ljubitelj crvenog mesa, ali kako pravilno odabrati najkvalitetniji dio junetina za jelo koje pripremamo? Svaki dio mišića u osnovi je idealan za pripremu pečenja, a s druge strane sočni odresci moraju biti rahli i ujdnaćene debljine kako bi se ravnomjerno pekli. Jedno pravi i

Sushi – savršenstvo u jednostavnosti

Bez obzira na to da li ste ljubitelj sushija ili se još uvijek niste odvažili da ga probate – na pravom ste mjestu. U današnjem tekstu vodimo vas na put upoznavanja ovog neobičnog delikatesa, što će jedne sigurno ohrabriti da ga probaju, a druge natjerati da ga zavole još više! Od čega se sastoji? Sushi

Sendviči

Kažu da je sendvič nastao još prije 300 godina i od tada ne prestaje da bude naš idealan izbor za obrok u bilo koje doba dana – doručak, užina ili večera. Sigurni smo da će naši sendvič ispuniti sva vaša očekivanja. Prijatno. U Tropic centru Banja Luka potražite: SENDVIČ CRISPY CHICKEN SENDVIČ SA PRŠUTOM, MOCARELOM

Probajte hljebove iz naše pekare

Put od ideje do realizacije ponekad je duži, ali je za najbolji rezultat potrebno i vrijeme. Osluškivali smo vaše potrebe i želje i konzumaciju hljeba podigli na viši nivo. U našoj pekari razvijene su recepture za šest jedinstvenih okusa hljebova kombinovanih tako da će svako pronaći svoj omiljeni. Za vas smo uredili i poseban kutak

Riža sa piletinom

Riža sa piletinom sprema se na razne načine i svaki je odličan. Na našim odjelima gotovih jela rižu sa piletinom spremamo dodajući joj gljive i curry za puniji okus. Potražite Rižu sa piletinom NA NAŠIM ODJELIMA i osjetite dašak Indije u svakom zalogaju. Prijatno!

Za današnji ručak smo zaduženi mi. Svratite u Tropic market i na našoj samouslužnoj vitrini izaberite ručak za sebe, a naša preporuka je BATAK U SOSU OD GORGONZOLE I SUVIH ŠLJIVA – nešto novo i fino iz naše kuhinje!

Iako pizzu prati reputacija brze hrane, za spremanje pizze zapravo je potrebno posebno znanje i vještina. Zbog toga pizza majstori prolaze posebne obuke, a praksu stiču godinama. Mada, postoji i ona teorija da se za majstora ipak treba i roditi. Tijesto možda možete zamijesiti i sami, prateći recept i uputstva, ali oblikovati tijesto da bi

Uvijek je pravo vrijeme za pizzu

Na našem pizza odjelu svakodnevno vas čeka bogatstvo boja i okusa. Zbog načina pripreme tijesta i posebne temperature pečenja, naše pizze prepoznaju se već po prvom zalogaju. Ponekad je teško u raskošnoj lepezi izabrati samo jedan okus, pa ćemo vam olakšati posao, neka današnji izbor bude PIZZA SA PRŠUTOM I RUKOLOM. Pažljivo razvijano tijesto, pored

Krem supa od šampinjona

Iako je krem supa lagano jelo, zapravo se u njoj krije dubina i bogatstvo okusa. Današnja preporuka za fini obrok je KREM SUPA OD ŠAMPINJONA sa naših odjela, pravljena od blago dinstanog povrća – šampinjona, crvenog luka, celera i krompira. Posebno je vole ljubitelji čistih povrtnih okusa jer za postizanje savršene gustine, osim samog povrća,

Kada spomenemo italijansku kuhinju jedan od prvih sinonima svakako je PIZZA, specijalitet napravljen od tanko razvučenog tijesta u obliku kružnice, preliven paradajz sosom, sirom i različitim vrstama povrća, mesa, pa čak i voća. Iako postoje razne varijacije i vrste pizze, među najpoznatijim su kaprićoza (Capricciosa) i margarita (Margherita). Vjerujemo da ste probali bar jednu od

Slatko, slađe, najslađe

Priče o poslasticama uvijek su inspirativne i primamljive. Neke od njih nas razvesele dobrim receptima, dok druge u nama probude skrivenu emociju. Poslastice jedemo u skoro svakoj prilici, kada želimo prosto da zasladimo dan ili kada poželimo da, sa nama dragim ljudima, podijelimo najljepše trenutke. Ako pogledamo istorijsku stranu, poslastice i prvi oblici kolača pominju

Torta Arabija

Ova princeza među tortama spaja autentične orijentalne okuse u skladnim čokoladnim nijansama. Fine kore protkane orasima i datulama stvaraju raskošnu osnovu za ukusni fil, čime se zaokružuje i stvara jedna neodoljiva cjelina koja će doprinijeti ugođaju i učiniti atmosferu savršenom. Ukoliko se opredijelite za ovu tortu, budite sigurni da će podići raspoloženje na dodatni nivo

Dođite po vruć hljeb i pitu

Pažnja, pažnja javljamo svima! Ko vruć hljeb voli ovom neće moći da odoli! Posjetite naš odjel pekare u Tropic centru Banja Luka i svakog dana kući ponesite vruć hljeb Posavac. Tu su i vruće svježe pečene pite sirnica, burek ili krompiruša za sigurno najukusniji doručak. Požurite dok traje, jer mekom i vrućem tijestu teško je

Neka riba bude što češće na vašem tanjiru, a mi vam danas preporučujemo našu pastrmku sa žara i dalmatinski prilog kao idealnu kombinaciju zdravog i izbalansiranog obroka. Meso pastrmke zasićeno je vitaminima, omega-3 masnim kiselinama i aminokiselinama a i odličnog je okusa koji ne smeta čak ni onim koji nisi veliki ljubitelji ribe. Pečena cijela

Karamelizovana krmenadla

Krmenadle se često nalaze na našim trpezama a najveći izazov u pripremi je kako da meso ostane sočno. Sastojci: 2 x 200g svježe krmenadle 1 mala glavica ljubičastog luka 1 kašika vegete 30ml maslinovog ulja 150g pavlake 1 mala kašika šarenog bibera u zrnu 1 čen bjelog luka Krupna so (2 prstohvata po krmenadli) Priprema:

TOP