Bogatstvo sorti jabuke

BOGATSTVO SORTI JABUKE

Kako na svijetu postoji nekoliko hiljada sorti jabuke, jako je teško opredjeliti se za onu koja najviše odgovara našem ukusu. Zato vam u današnjem tekstu predstavljamo 5 najzastupljenijih sorti na našem podneblju koje možete pronaći na svakom koraku i u zavisnosti od čuvanja i konzerviranja, konzumirati tokom cijele godine.

Zlatni delišes (Golden Delicious)

Veoma slatka i hrskava sorta plodova srednje veličine. Kako i samo ime otkriva, specifična je po čisto zlatno-žutoj boji. Potiče iz Amerike, sa početka dvadesetog vijeka i preporučuje se u kuvanju ukusnih slanih i slatkih soseva za jela od masnijih mesa i povrća.

Crveni delišes (Red Delicious)

Krupni plodovi tamno crvene boje u sebi kriju sočan i sladak ukus jabuke. Ova sorta nastala je slučajno u jednom voćnjaku u Ajvou a ime je dobila po engleskoj riječi za “ukusno” – delicious. U odnosu na druge sorte, sadrži nešto veći broj antioksidanata pa njihovo svakodnevno konzumiranje svakako nije na odmet.

Greni smit (Granny Smith)

Najzelenija među svim jabukama! Dozrijeva nešto kasnije u toku jeseni i krasi je izuzetno kiseo ukus i mogućnost dugog čuvanja bez potrebe za konzerviranjem. Njen naziv je “baka Smit” prevedeno sa engleskog a pripada australijskoj baki koja je u dnu voćnjaka zapazila izuzetno zelene a zrele plodove koji su veoma brzo osvojili srca svih posjetilaca seoske pijace.

Fudži (Fuji)

Iako bojom može podsjećati na Jonagold, ovu japansku sortu razlikuje nešto manji plod i tvrđe i hrskavije slatkasto meso jabuke. Idealna je za sušenje i konzumiranje u čaju kao i za pravljenje kompota i slatkog. Svakako da nećete pogriješiti ni ako je dodate svježoj voćnoj salati kao kontrast kiselijem voću poput pomorandže ili mandarine.

Jonagold (Jonagold)

Ili Džonagold, kako se negdje može sresti, je sorta nastala pedesetih godina 20. vijeka. Karakteriše je veliki plod i tanka korica. Boja joj je zlatkasto zelena sa obrisima crvene. Neće vas iznevjeriti u pravljenu kolača bilo da je koristite svježu ili termički obrađenu.