Kada pomislimo na Brazil, često nam se pred očima pojave slike šarenih karnevala, tropskih plaža i egzotičnih pejzaža. Međutim, jedna od najvećih draži Brazila krije se u njegovoj bogatoj kulinarskoj tradiciji. Jedan od najpoznatijih simbola brazilske kuhinje jeste brazilska feijoada, čija će vam priprema doneti mirise i ukuse ove zemlje.
Za pripremu će vam biti potrebno:
- 300 g crnog pasulja
- 100 g kobasica
- 200 g junetine
- 1 crveni luk
- 4 čena bijelog luka
- 2 lovorova lista
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
- biljni začini
Priprema:
Stavite pasulj u veću posudu, prelijte ga vodom i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan ga prokuvajte na tihoj vatri oko 2h, dok ne omekša. Pasulj možete začiniti sa malo soli i bibera po ukusu. Dok se pasulj kuha, na tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite sitno isjeckan crveni i bijeli luk. Kobasice isijecite na kolutove a junetinu na manje komade, te ih dodajte u tavu i pecite oko 15 minuta. U posudi u kojoj se kuva pasulj ubacite proprženo meso i luk. Dodajte lovorov list, još malo soli, bibera i začina koje volite, a zatim lagano promiješajte kako bi se sve sjedinilo. Nastavite kuhati na laganoj vatri, uz povremeno dolivanje vode, oko 30-40 minuta. Feijoadu možete poslužiti toplu, uz kuhanu rižu i kriške narandže.