
Brie je pravi gurman među sirevima i u posljednje vrijeme često privlači pažnju raznim primamljivim receptima. Uprkos svojoj popularnosti, o njemu se zna jako malo, a mi ćemo vam danas otkriti nešto više o ovom francuskom delikatesu.
Brie je kao kralja među sirevima službeno proglasila njegova zemlja porijekla- Francuska. Priča kaže da je ovaj čarobni sir prvi put napravljen u opatiji Žuar, koja datira još iz VII vijeka. Brie je navodno imao posebnu naklonost od strane cara Karla Velikog, koji je godišnje naručivao velike količine ovog sira za svoj dvor.
Umjetnici poput Salvador Dalija koristili su Brie sir kao inspiraciju za svoje slike. Njegova forma i tekstura podstakli su ih na maštovite interpretacije koje su ostavile trag na svjetsku umjetnost. Zanimljivo je čak i to da se smatra da je sir iz basne “Lisica i gavran,” bio upravo čuveni Brie.
Brie se pravi od pasterizovanog kravljeg mlijeka. Sa 60% mliječne masti u suvoj materiji, spada u kategoriju punomasnih sireva i obiluje proteinima, i vitaminima B6 i B12. Ipak, jedna od najboljih stvari kod Brie sira je njegov fini ukus i kremasta tekstura koji mu omogućavaju gastronomsku svestranost.
Možete ga poslužiti na različite načine, bilo da je riječ o predjelu, glavnom jelu ili desertu. Da biste doživjeli sve raskoši njegovog ukusa i teksture, poslužite Brie na sobnoj temperaturi ili lagano zagrijanog. Takođe ga možete zapeći u tavi ili rerni, i tako dobiti najukusniji kremasti sirni umak.
Evo još nekoliko lijepih načina kako ga možete poslužiti:
Vinski par
Kombinacija Briea sa suvim bijelim vinom aromatičnog ukusa poput Chardonnaya je jedna od najljepših. Ukusi će se međusobno dopunjavati, stvarajući savršenu harmoniju arome i teksture.
Ukusni pratioci
Priprema brie sira je poput slikanja na platnu jer uvijek možete eksperimentisati sa različitim dodacima. Poslužite Brie sa medom i orasima za neodoljivu rapsodiju ukusa. Bobičasto voće poput kupina, malina i brusnice će se savršeno uklopiti sa ovim fantastičnim sirom.
Ako ste avanturistički nastrojeni, isprobajte ga sa karameliziranim lukom ili pireom od bundeve preko zapečenog hljeba. Ovaj ukus će vas sigurno oduševiti ukoliko ste ljubitelj klasičnog pristupa- pečeni brie namažite na hrskavi tost sa pršutom i rukolom za pravo gurmansko zadovoljstvo.
Francuski delikates
Kad je riječ o francuskim jelima sa sirom, tu je neprikosnoveni Brie en Croûte, tj. brie pečen u tijestu s dodatkom voćnog preliva. Unesite šarm francuskih specijaliteta u vašu trpezu i pripremite Brie na francuski način uz recept koji smo za vas pripremili.
Brie en Croûte
Sastojci:
250 g Brie sira
2 kašike slatkog od brusnice za preliv
1 jaje, razmućeno sa vodom
za lisnato tijesto:
125 g brašna
140 g hladnog putera
¼ kašičice soli
2-4 kašike hladne vode
Priprema:
U srednjoj posudi pomiješajte brašno i so. Ubacite kockice putera i mutite mikserom, dok se puter ne rastopi. Potom lagano dodajte kašiku po kašiku vode i istovremeno miješajte tijesto drvenom kašikom. Kada se tijesto formira razvucite ga na pobrašnjenoj radnoj površini. Pospite malo brašna na tijesto prije nego što ga razvaljate u pravougaonu traku. Presavijte tijesto na trećine prije nego što ga postavite tako da otvoreni kraj bude okrenut prema vama. Ponovo razvaljajte u traku i presavijte na trećine. Zatim ponovite ovaj korak još dva puta. Nakon toga, stavite lisnato tijesto na tanjir i pokrijte ga plastičnom folijom. Ostavite ga u frižideru 30 minuta da se ohladi.
Nakon toga, razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini. Stavite sir na sredinu tijesta, te skupite krajeve i spojite ih na vrhu, tako da Brie bude u potpunosti pokriven. Premažite tijesto jajima i prebacite ga u obložen pleh za pečenje. Pecite Brie en Croûte u rerni zagrijanoj na 200°C, 15 do 20 minuta, ili dok lisnato tijesto ne postane zlatno i hrskavo. Kada ga izvadite iz rerne, prelijte ga kašikom slatkog od brusnice ili drugog bobičastog voća i poslužite.