Burger – zalogaji koji osvajaju svijet

Sočno parče mljevenog mesa koje se topi u ustima, list hrskave zelene salate, osvježavajuća kriška paradajza i kiseli krastavčić uz par kolutova crvenog luka, upakovani u vazdušastu lepinju, čine savršenstvo ukusa koji miluje nepca svakim novim zalogajem. U današnjem tekstu govorimo o burgeru,  omiljenoj vrsti brze hrane koja je osvojila planetu.

 

Skromni počeci

Vjeruje se da je burger  prvi put predstavljen u Americi na jednom sajmu hrane i na osnovu naziva „hamburger“ pretpostvlja se da je bio jelo njemačkih doseljenika koji su iz Hamburga stigli na tlo SAD- a krajem 18. vijeka.

Simbol modernog doba

Od naizgled sasvim jednostavnog sendviča koji u sebi sadrži pljeskavicu od mljevenog mesa, vremenom je nastala prava gastronomska umjetnost u kojoj svoju kreativnost i domišljatost ispoljavaju vješti kulinarski majstori. Širom svijeta neprestano nastaju nove vrste burgera sa različitim kombinacijama sastojaka kreirane su i varijacije u ukusima, oblicima i bojama. Prilagođavajući se potrebama i ukusima modernog društva, postao je simbol našeg vremena.

Tradicionalni burger se pravi od najkvalitetnijih komada junetine uz dodatke specijalne mješavine začina koji takođe mogu različiti. Neki od njih su muskatni oraščić, karanfilić, bijeli luk, so, biber… Danas se koriste i ostale vrste mesa kao što su piletina, ćuretina, svinjetina, riba, ali i veganske varijante burgera koje se prave od leblebija, gljiva ili raznih vrsta povrća.

Svjetska slava

Tajna njegove ogromne popularnosti leži u tome što u moru različitih vrsta svako može pronaći svoj omiljeni: cheeseburger, crispy burger, chickenburger i veggie burger samo su neki od predstavnika ove velike porodice koja se neprestano širi. Svaki od njih nosi neku svoju magiju koja ga čini drugačijim, ali poželjnim u svim prilikama.

A kakav burger vi volite? Sigurni smo da imate više favorita, koji ne prestaju da vas oduševljavaju i donose poseban užitak u svakom sočnom zalogaju.