
Chimichurri piletina predstavlja idealan obrok za sve ljubitelje bogatih aroma i začina. Ova kombinacija sočnog pilećeg mesa s osvježavajućim chimichurri argentinskim umakom i hrskavim pečenim krompirićima pružiće vam izuzetan gastronomski doživljaj, i predstavlja jednostavan i brz način da unesete dozu egzotike u svoju kuhinju.
Sastojci:
- 4 pileća filea
- 1 vezica svježeg peršuna
- 3 čena bijelog luka
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 kašičica slatke paprike u prahu
- so, biber
- 4 veća krompira
- 1 kašičica ruzmarina
Priprema:
Pripremite chimichurri umak tako što ćete u manjoj posudi pomiješati sitno isjeckan peršun, bijeli luk, crveno vinsko sirće, 1 kašiku maslinovog ulja, crvenu papriku u prahu, so i biber.
Zatim marinirajte pileći file, pustite ga da odstoji oko 10 minuta, pa ga propržite sa svake strane na maslinovom ulju, dok ne dobije zlatnu boju.
Nakon toga, piletinu zajedno sa isječenim krompirom stavite u tepsiju, premažite sve sa malo maslinovog ulja, pospite ruzmarinom i pecite oko 40 minuta na 200 stepeni.
Servirajte toplo, uz preliv od ostatka chimichurri umaka.
Prijatno!