
Churrosi, hrskavi izvana, mekani iznutra, savršen su spoj jednostavnih sastojaka i ukusa koji očarava. Ova poslastica sa aromom vanilije, brzo je osvojila srca sladokusaca širom svijeta. U različitim dijelovima Španije, churrosi se pripremaju na drugačiji način. U Andaluziji se dodaje malo cimeta u tijesto, dok u Kataloniji možete naći i churrose sa narandžinom koricom.
Danas za vas izdvajamo jednostavan recept ovog španskog specijaliteta koji u svakom trenutku možete obogatiti svojim najdražim ukusima.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 2 kašike šećera
- 1 šolja vode
- 1/2 kašičice soli
- ulje
- vanilin šećer
- cimet za posipanje
- topla čokolada za serviranje
Priprema:
U šerpi zagrijte vodu, šećer, so i ulje. Potom sklonite šerpu sa vatre i umiješajte brašno dok smjesa ne postane glatka. U dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istisnite ga direktno u vruće ulje, formirajući karakterističan duguljasti oblik churrosa. Pržite 7 do 8 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana. Izvadite churrose i stavite ih na papirni ubrus da se ocijede.
Prije posluživanje pospite vanilin šećerom i cimetom. Servirajte uz toplu ili otopljenu čokoladu kao umak.