Zahvaljujući svojoj karakterističnoj, slatkoj noti, cimet je rado viđen gost u receptima za pripremu različitih specijaliteta. Dok se često povezuje sa poslasticama poput kolača i peciva, on takođe pronalazi svoje mjesto u slanim delikatesima, kao što su razne vrste indijske curry piletine ili marokanskog tajinea.
Odlično se slaže sa voćnim aromama jabuke, kruške, šljive i citrusa. Dobija se iz kore drveta cimetovca, i može se naći u obliku štapića ili mljevenog praha. Štapići cimeta se najčešće koriste za kuvana jela kao što je gulaš, u marinadama za meso i povrće, umacima ili voćnim kompotima, dok se mljeveni cimet po pravilu dodaje kolačima, keksima, pitama i palačinkama.
Marokanski tajine sa govedinom i cimetom
Ukoliko želiš da istražiš egzotične ukuse, tu je tradicionalni marokanski tajine. U dubokoj tavi dinstaj sitno sjeckani crni luk, zatim dodaj komadiće govedine i začine poput mljevenog cimeta, đumbira i kurkume. Kada meso upije bogate začinske note, dodaj suvo grožđe i štapić cimeta, pa ostavi da se lagano krčka u goveđem temeljcu dok meso ne postane sočno. Prije posluživanja tajine možeš ukrasiti začinskim biljem.
Grilovana tortilja sa jabukom i cimetom
Kombinacija hrskave tortilje i mirisnih jabuka idealna je kao užina ili jutarnji obrok. Sjeckane jabuke karamelizuj u smjesi putera, cimeta i smeđeg šećera, potom rasporedi pripremljeni nadjev na tortilje. Formiraj trouglove i peci na zagrijanoj gril tavi dok ne porumene. Za bogatiji ukus prelij medom ili javorovim sirupom, i prepusti se slatkim trenucima.
Uživaj u ovom aromatičnom začinu i jelima koja će te osvojiti bilo da pripremaš ručak ili svoju omiljenu poslasticu, donoseći harmonične ukuse i mirise koji se kriju u svakom zalogaju.