
Edamame predstavlja mlada zrna soje koja se beru prije nego što potpuno sazru, a ove sočne mahune su već vijekovima dio kineske i japanske kulinarske tradicije. Odlikuju se bogatim sadržajem vlakana, minerala i esencijalnih nutrijenata, i najčešće se serviraju u mahunama koje su kuvane ili parene, a zrna se jedu tako što se izvade iz mahune.
Edamame nudi bogat izvor biljnih proteina, zbog čega će u njemu posebno uživati vegani, vegetarijanci i oni koji vode računa o zdravoj ishrani. Obogaćen je vitaminom C, folnom kiselinom, gvožđem i kalcijumom, čime doprinosi zdravlju cjelokupnog organizma i jačanju imuniteta.
U azijskoj kuhinji najčešće se služi blanširan ili kuvan na pari, sa prstohvatom soli, i često se kombinuje u wok jelima i specijalitetima sa povrćem, lososom, kozicama, rižom i soja sosom. Umiješaj ga u lagane salate sa piletinom ili ga izblendaj u kremasti humus s maslinovim uljem, tahinijem i limunom, a nećeš pogriješiti ni ukoliko ga dodaš rižotima, supama ili pastama. Probaj ga i pečenog kao zdravu grickalicu, uz malo maslinovog ulja i začina po želji, ili jednostavno uživaj u Poke Bowl kombinaciji sa wasabi umakom i ukiseljenim đumbirom.
Edamame je prisutan i u zapadnoj kuhinji, gdje obogaćuje domaće, rustične hljebove, foccaciu i neodoljive pite. Odlično se slaže s grilovanim povrćem i u paru sa autentičnim feta ili kozjim sirom, a možeš ga koristiti i kao sastojak na pizzama i pinsama.
Zbog svog blagog, orašastog ukusa i hrskave teksture, edamame je postao omiljena zdrava užina širom svijeta, ali i dodatak najrazličitijim vrstama jela i salata. Iskoristi priliku i probaj kuvani edamame kod nas u ukusnoj Poke Bowl kombinaciji sa grilovanim tikvicama, kozicama ili pečenim lososom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom, i prepusti se čarima azijske kuhinje!