Tropic

  • Naše lokacije
  • Akcije
  • Blog
  • Zaposlenje
  • Volim
  • Klub osmijeha
  • Tropic
    • Novosti
    • Kontakt
    • Poslovni prostori
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • Internet trgovina
Internet trgovina
  • Home
  • Savjeti
  • Francuski slatki zalogaji
11 November 2025

Francuski slatki zalogaji

Wednesday, 24 July 2024 / Published in Savjeti

Francuski slatki zalogaji

U srcu francuske kuhinje leži jedinstvena kombinacija posvećenosti i raskoši, a njena slatka strana nije izuzetak. Prepustite se čaroliji koja je inspirisala slastičare širom svijeta kroz nekoliko tradicionalnih poslastica koje smo odabrali za vas.

Madeleine

Madeleine su mali kolačići koji predstavljaju simbol francuske slastičarske tradicije. Oblikovani su poput školjke i najčešće obogaćeni aromom limuna ili badema. Pripremaju se s velikom pažnjom kako bi se postigla nježna unutrašnjost i tekstura, a ključan korak u pripremi je odmor tijesta u frižideru prije pečenja. Madeleine se poslužuju posuti vanilin šećerom uz čaj ili kafu i savršeno upotpunjuju trenutke sa porodicom i prijateljima.

Eclairs

Ovi slatki zalogaji sastoje se od hrskave, vazdušaste kore punjene nadjevom od vanilije ili čokolade. Najprije se tijesto za kroasane i peciva peče dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Nakon pečenja, eclairs se pune nadjevom sa vanilijom, kafom ili voćem. Zatim se svaki kolač preliva finom čokoladnom glazurom, čime se postiže njihov prepoznatljiv izgled. Za potpuniji užitak, često se posipaju mljevenim orasima, vanilin šećerom ili kakaom.

Financiers

Financiers su delikatni kolačići bogati bademima, koji su ime dobili po pariškoj finansijskoj četvrti. Miješavina mljevenih badema, putera, šećera i bjelanjaka, zajedno sa aromom vanilije ili limuna daje balansiran odnos orašastih i citrusnih nota. Smjesa se peče u specijalnim kalupima koji daju karakterističan oblik, a rezultat su hrskavi kolačići sa mekom unutrašnjošću, odlični uz šoljicu čaja.

Crème Brûlée

Crème Brûlée je klasik francuske kuhinje koji se priprema kuvanjem slatke pavlake i sviježeg mlijeka sa štapićem vanilije, kako bi se dobio intenzivan ukus. Smjesa se zatim polako miješa s umućenim jajima i šećerom, a potom peče u rerni. Nakon što se ohladi, posipa se tankim slojem šećera koji se karamelizuje. Poslužuje se sa borovnicama, malinama, jagodama ili drugim voćem po izboru.

Prepustite se harmoniji ukusa i aromatičnih nota, jer svaka od ovih poslastica nosi sa sobom priču o tradiciji i strasti prema kulinarskoj umjetnosti. Uživajte u slatkim zalogajima koji su zadivili i inspirisali generacije!


Pročitajte i ostale tekstove

  • Cijeli dan u šolji čaja
    Cijeli dan u šolji čaja
  • Tapenada – pripremi jednostavan namaz od maslina
    Tapenada – pripremi jednostavan namaz od maslina
  • Slatke i slane kombinacije sa ricotta sirom
    Slatke i slane kombinacije sa ricotta sirom
  • Osjeti varnice uz Kulino ljuti sos!
    Osjeti varnice uz Kulino ljuti sos!
  • Neodoljive salate sa tjesteninom
    Neodoljive salate sa tjesteninom

TROPIC
Pronađi inspiraciju
Odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

O NAMA
Kontakt
Poslovni prostori
Društvena odgovornost
Sponzorstva i donacije
Obavještenja

KARIJERA
Otvorene pozicije
KLUB OSMIJEHA
BESPLATNA INFO LINIJA
0800 50 243
Politika privatnosti

Prijavite se na newsletter:
  • GET SOCIAL

© 2024. Tropic.

TOP

Tropic.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u .

Tropic
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i najkorisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Da bi sačuvali vaša podešavanja o tome koje kolačiće želite da koristite sa ovog sajta, neophodno je da ova opcija uvek bude uključena.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika Privatnosti