U srcu francuske kuhinje leži jedinstvena kombinacija posvećenosti i raskoši, a njena slatka strana nije izuzetak. Prepustite se čaroliji koja je inspirisala slastičare širom svijeta kroz nekoliko tradicionalnih poslastica koje smo odabrali za vas.
Madeleine
Madeleine su mali kolačići koji predstavljaju simbol francuske slastičarske tradicije. Oblikovani su poput školjke i najčešće obogaćeni aromom limuna ili badema. Pripremaju se s velikom pažnjom kako bi se postigla nježna unutrašnjost i tekstura, a ključan korak u pripremi je odmor tijesta u frižideru prije pečenja. Madeleine se poslužuju posuti vanilin šećerom uz čaj ili kafu i savršeno upotpunjuju trenutke sa porodicom i prijateljima.
Eclairs
Ovi slatki zalogaji sastoje se od hrskave, vazdušaste kore punjene nadjevom od vanilije ili čokolade. Najprije se tijesto za kroasane i peciva peče dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Nakon pečenja, eclairs se pune nadjevom sa vanilijom, kafom ili voćem. Zatim se svaki kolač preliva finom čokoladnom glazurom, čime se postiže njihov prepoznatljiv izgled. Za potpuniji užitak, često se posipaju mljevenim orasima, vanilin šećerom ili kakaom.
Financiers
Financiers su delikatni kolačići bogati bademima, koji su ime dobili po pariškoj finansijskoj četvrti. Miješavina mljevenih badema, putera, šećera i bjelanjaka, zajedno sa aromom vanilije ili limuna daje balansiran odnos orašastih i citrusnih nota. Smjesa se peče u specijalnim kalupima koji daju karakterističan oblik, a rezultat su hrskavi kolačići sa mekom unutrašnjošću, odlični uz šoljicu čaja.
Crème Brûlée
Crème Brûlée je klasik francuske kuhinje koji se priprema kuvanjem slatke pavlake i sviježeg mlijeka sa štapićem vanilije, kako bi se dobio intenzivan ukus. Smjesa se zatim polako miješa s umućenim jajima i šećerom, a potom peče u rerni. Nakon što se ohladi, posipa se tankim slojem šećera koji se karamelizuje. Poslužuje se sa borovnicama, malinama, jagodama ili drugim voćem po izboru.
Prepustite se harmoniji ukusa i aromatičnih nota, jer svaka od ovih poslastica nosi sa sobom priču o tradiciji i strasti prema kulinarskoj umjetnosti. Uživajte u slatkim zalogajima koji su zadivili i inspirisali generacije!