Tropic

  • Naše lokacije
  • Akcije
  • Blog
  • Zaposlenje
  • Volim
  • Klub osmijeha
  • Tropic
    • Novosti
    • Kontakt
    • Poslovni prostori
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • Internet trgovina
Internet trgovina
  • Home
  • Savjeti
  • Gdje se prave najbolji ćevapi?
30 November 2023

Gdje se prave najbolji ćevapi?

Wednesday, 27 September 2023 / Published in Savjeti

Gdje se prave najbolji ćevapi?

Ćevapi su dio gurmanske tradicije u kojoj se do danas, uvijek uživa sa pravim merakom. U zavisnosti od toga u kom kraju se nalazite, primijetićete male razlike među njima. One zavise od vrste mesa, količine i kombinacija začina i načina služenja. Neki od njih će vam biti servirani uz lepinju ili somun, sitno sjeckani luk ili ajvar, kuglu mladog kajmaka ili jogurt, tako da jedino što vam preostaje jeste da se prepustite harmoniji najljepših aroma i uživate u ovom tradicionalnom specijalitetu.

Mnoge ćevabdžije čuvaju svoju tajnu idealnog omjera sastojaka, dok neki kažu da je za ćevap najvažnije da nosi duh grada u kojem je nastao. Jedno je sigurno, svaki pravi gurman zna gdje se prave najbolji ćevapi, a mi ćemo vam danas predstaviti nekoliko najpopularnijih vrsta sa našeg podneblja, kako biste i sami presudili.

Banjalučki ćevap

Banjalučki ćevapi prepoznatljivi su po svom  autentičnom ukusu koji se ogleda u tradicionalnoj pripremi, ali i po tome što se peku u vidu pločica od nekoliko spojenih ćevapa. Meso se obično sastoji od teletine i ovčetine, s tim da se teleće meso uzima sa vrata i plećke, dok se od ovce koristi meso sa svih dijelova, s tim da nije starija od 2 godine. Priprema se sa minimalnom količinom začina – so, biber i tucani bijeli luk. Na ovaj način ističe se čist ukus mesa, sa naglaskom na kvalitetu sastojaka. Banjalučki ćevapi se serviraju u lepinji sa lukom, feferonima, često uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Sarajevski ćevapi

Za razliku od banjalučkog, sarajevski ćevap se peče u komadu. Poznati po svojoj nježnoj teksturi i harmoničnom ukusu, sarajevski ćevapi se najčešće prave od čiste teletine ili junetine. Meso se pažljivo priprema sa minimalnom dozom začina kako bi se naglasila njegova prirodna aroma. Sarajevski ćevapi se serviraju u somunu sa sitno sjeckanim lukom, najčešće uz jogurt ili kiselo mlijeko što doprinosi ukupnom balansu i bogatstvu ukusa.

Travnički ćevapi

Nikako ne smijemo zanemariti i ćevape iz Travnika koji su se našli na listi 50 najboljih jela od mesa prema odabiru svjetski poznatog gastronomskog magazina Taste Atlas. Travničke ćevabdžije svoje ćevape pripremaju kombinujući više vrsta mesa poput junetine, teletine, ovčetine i  jagnjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premazuje bistrom supom, koja se priprema od goveđih kostiju i ovčetine. Serviraju se u pitici koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuvanih kostiju, i jede uz jogurt.

Leskovački ćevapi

Leskovac je grad roštilja i  to sa dobrim razlogom. Leskovački ćevapi su malo duži od ostalih, i izdvajaju se svojom pikantnom aromom i intenzivnim ukusom mesa. Ali prava draž leskovačkih ćevapčića je u posebnom roštilj mesu pripremljenom po receptu koji se čuva u tajnosti. Obično se pripremaju od teletine, junetine i ovčetine sa tucanom leskovačkom paprikom i crnim biberom uz dodatak bijelog luka. Služe se sa crvenim  lukom i ajvarom u somunu, što im daje dodatni šarm.

Novopazarski ćevapi

U Novom Pazaru, ćevapi su omiljena hrana. Po pravilu se jedu sa lukom i zalivaju jogurtom, ali uvijek možete odabrati sebi svojstven način. Slično kao kod leskovačkih, novopazarski ćevapi su poznati po svojoj tananoj, duguljastoj formi. Originalno se prave od ovčijeg mesa, kombinacije ovčijeg i junećeg, a poslednjih godina i samo od junetine. Obično se umjereno začine bijelim lukom i crvenom paprikom, čime se postiže suptilan balans između pikantnosti i bogatog ukusa mesa. Serviraju se u svježem somunu sa ajvarom.

Svaka od ovih varijanti ćevapa ima svoje posebne čari, pa izbor između njih može biti težak. Ali jedno je sigurno, svaki će vas odvesti do samih vrhova gastronomskog užitka, pa ih vrijedi isprobati sve.


Pročitajte i ostale tekstove

  • Odaberite pravi umak za vašu pastu
    Odaberite pravi umak za vašu pastu
  • Kako upariti vino i čokoladu?
    Kako upariti vino i čokoladu?
  • Brie- sinonim za gurmansko uživanje
    Brie- sinonim za gurmansko uživanje
  • Korejska kozmetika – tajna njegovane kože lica
    Korejska kozmetika – tajna njegovane kože lica
  • Mali trikovi za uživanje u sladoledu
    Mali trikovi za uživanje u sladoledu

TROPIC
Pronađi inspiraciju
Odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

O NAMA
Kontakt
Poslovni prostori
Društvena odgovornost
Sponzorstva i donacije

KARIJERA
Otvorene pozicije
KLUB OSMIJEHA
BESPLATNA INFO LINIJA
0800 50 243
Politika privatnosti

Prijavite se na newsletter:
  • GET SOCIAL

© 2023. Tropic.

TOP

Tropic.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u .

Tropic
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i najkorisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Da bi sačuvali vaša podešavanja o tome koje kolačiće želite da koristite sa ovog sajta, neophodno je da ova opcija uvek bude uključena.

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše želje. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika Privatnosti