
Ćevapi su dio gurmanske tradicije u kojoj se do danas, uvijek uživa sa pravim merakom. U zavisnosti od toga u kom kraju se nalazite, primijetićete male razlike među njima. One zavise od vrste mesa, količine i kombinacija začina i načina služenja. Neki od njih će vam biti servirani uz lepinju ili somun, sitno sjeckani luk ili ajvar, kuglu mladog kajmaka ili jogurt, tako da jedino što vam preostaje jeste da se prepustite harmoniji najljepših aroma i uživate u ovom tradicionalnom specijalitetu.
Mnoge ćevabdžije čuvaju svoju tajnu idealnog omjera sastojaka, dok neki kažu da je za ćevap najvažnije da nosi duh grada u kojem je nastao. Jedno je sigurno, svaki pravi gurman zna gdje se prave najbolji ćevapi, a mi ćemo vam danas predstaviti nekoliko najpopularnijih vrsta sa našeg podneblja, kako biste i sami presudili.
Banjalučki ćevap
Banjalučki ćevapi prepoznatljivi su po svom autentičnom ukusu koji se ogleda u tradicionalnoj pripremi, ali i po tome što se peku u vidu pločica od nekoliko spojenih ćevapa. Meso se obično sastoji od teletine i ovčetine, s tim da se teleće meso uzima sa vrata i plećke, dok se od ovce koristi meso sa svih dijelova, s tim da nije starija od 2 godine. Priprema se sa minimalnom količinom začina – so, biber i tucani bijeli luk. Na ovaj način ističe se čist ukus mesa, sa naglaskom na kvalitetu sastojaka. Banjalučki ćevapi se serviraju u lepinji sa lukom, feferonima, često uz jogurt ili kiselo mlijeko.
Sarajevski ćevapi
Za razliku od banjalučkog, sarajevski ćevap se peče u komadu. Poznati po svojoj nježnoj teksturi i harmoničnom ukusu, sarajevski ćevapi se najčešće prave od čiste teletine ili junetine. Meso se pažljivo priprema sa minimalnom dozom začina kako bi se naglasila njegova prirodna aroma. Sarajevski ćevapi se serviraju u somunu sa sitno sjeckanim lukom, najčešće uz jogurt ili kiselo mlijeko što doprinosi ukupnom balansu i bogatstvu ukusa.
Travnički ćevapi
Nikako ne smijemo zanemariti i ćevape iz Travnika koji su se našli na listi 50 najboljih jela od mesa prema odabiru svjetski poznatog gastronomskog magazina Taste Atlas. Travničke ćevabdžije svoje ćevape pripremaju kombinujući više vrsta mesa poput junetine, teletine, ovčetine i jagnjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premazuje bistrom supom, koja se priprema od goveđih kostiju i ovčetine. Serviraju se u pitici koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuvanih kostiju, i jede uz jogurt.
Leskovački ćevapi
Leskovac je grad roštilja i to sa dobrim razlogom. Leskovački ćevapi su malo duži od ostalih, i izdvajaju se svojom pikantnom aromom i intenzivnim ukusom mesa. Ali prava draž leskovačkih ćevapčića je u posebnom roštilj mesu pripremljenom po receptu koji se čuva u tajnosti. Obično se pripremaju od teletine, junetine i ovčetine sa tucanom leskovačkom paprikom i crnim biberom uz dodatak bijelog luka. Služe se sa crvenim lukom i ajvarom u somunu, što im daje dodatni šarm.
Novopazarski ćevapi
U Novom Pazaru, ćevapi su omiljena hrana. Po pravilu se jedu sa lukom i zalivaju jogurtom, ali uvijek možete odabrati sebi svojstven način. Slično kao kod leskovačkih, novopazarski ćevapi su poznati po svojoj tananoj, duguljastoj formi. Originalno se prave od ovčijeg mesa, kombinacije ovčijeg i junećeg, a poslednjih godina i samo od junetine. Obično se umjereno začine bijelim lukom i crvenom paprikom, čime se postiže suptilan balans između pikantnosti i bogatog ukusa mesa. Serviraju se u svježem somunu sa ajvarom.
Svaka od ovih varijanti ćevapa ima svoje posebne čari, pa izbor između njih može biti težak. Ali jedno je sigurno, svaki će vas odvesti do samih vrhova gastronomskog užitka, pa ih vrijedi isprobati sve.