Gin je piće bogate istorije, koja se proteže kroz vijekove, upečatljivog ukusa, kompleksnog sastava i jedno od omiljenijih u svijetu. Ukoliko i vi spadate u grupu njegovih ljubitelja, pozivamo vas da pročitate nekoliko zanimljivosti o njemu.
Korijeni proizvodnje gina
Gin je bistro, destilovano alkoholno piće u kom dominiraju arome kleke, cvijeća i svježeg i sušenog voća. Vjeruje se da se prvi put počeo proizvoditi u Holandiji u 17. vijeku, a njegov naziv potiče od riječi genever, što znači kleka.
Raskošna paleta aroma
Gin se odlikuje širokim varijacijama sastojaka koje su tajna autentičnosti njegovog ukusa. Neki od popularnijih uključuju elemente citrusa, kao što su kora limuna i gorke narandže, kombinaciju začina poput anisa, cimeta, badema, šafrana, baobaba, tamjana, korijandera, muškatnog oraščića, kore kasije i drugih.
Bogatstvo stilova
London Dry gin je tradicionalni stil i sinonim za kvalitetan gin. Obično je veoma aromatičnog i suvog ukusa.
Plymouth gin je lakši od London Dry gina, sa više citrusnih aroma. Ovaj stil je nastao u luci Plimouth na Lamanšu.
Old Tom gin je najpoznatiji kao sastojak koktela Tom Collins. Predstavlja jedan od slađih stilova i njegov sastav uključuje jednostavan sirup ili sladić.
New Western Dry gin je modernog stila sa manje dominantnim ukusom kleke. Umjesto toga, prirodni biljni i cvjetni ukrasi zauzimaju centralno mjesto.
Kako piti gin?
Najvažnije je biti umjeren. Dobro ohladite gin, dodajte svoj omiljeni tonik i par kockica leda. A, ukoliko želite da podignete zadovoljstvo na viši nivo i unaprijedite znanje o koktelima, za vas smo pripremili recepte za nekoliko klasika kojima je glavni sastojak gin.
Gin Martini
- 50 ml gina
- 25 ml suvog bijelog vermoutha
- par kockica leda
- 1-2 masline
U šejker sipajte gin, vermut i stavite led. Dobro promućkajte i sipajte u čašu za martini, pa dodajte masline.
Negroni
- 25 ml gina
- 25 ml camparia
- 25 ml slatkog vermoutha
- 2 kockice leda
- kriška narandže
- soda voda
Sastojke sipajte direktno u čašu sa kockicama leda i promiješajte. Krišku narandže ubacite u piće i dodajte soda vodu po želji, a možete je poslužiti i posebno uz koktel.
French 75
- 30 ml gina
- 20 ml limunovog soka
- 10 ml šećernog sirupa
- 100 ml prosecca
- par kockica leda
Dobro ohladite prosseco pa ga sipajte u čašu sa par kockica leda. Gin, limunov sok i šećerni sirup naspite u šejker i dobro promućkajte. Izvadite led iz čaše sa proseccom, a koktel iz šejkera sipajte u nju kroz cjediljku.