Gorgonzola je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih plavih sireva na svijetu. Sa svojim bogatim, pikantnim i aromatičnim okusom i mekanom, kremastom teksturom, ovaj italijanski sir može biti zvijezda svakog stola. Bilo da je koristiš kao dodatak jelima ili uživaš u njoj uz čašu vina, gorgonzola je savršen izbor za sve koji žele obogatiti svoje kulinarsko iskustvo.
Potiče iz Italije, iz regija Lombardija i Pijemont, a tradicionalno se pravi od punomasnog kravljeg mlijeka. Plemenite plijesni dodaju se tokom procesa zrenja, koje obično traje od 2 do 6 mjeseci. Gorgonzola posjeduje zaštićeno geografsko porijeklo, što garantuje da se pravi samo u određenim regijama Italije po strogo kontrolisanim standardima.
Zbog svoje kremaste teksture, lako se topi, što je čini savršenim izborom za sosove i prelive koji se poslužuju uz biftek i crveno meso. Ovaj plavi sir se odlično slaže s svježim voćem poput krušaka, smokvi i grožđa, a možeš ga servirati kao dio sirne plate uz med, orahe i suvo voće. Kombinuj gorgonzolu s rukolom, orasima, suvim brusnicama i balzamičnim prelivom za savršen balans ukusa u salatama, ili je dodaj pred kraj kuvanja rižota ili paste za neodoljivo kremastu teksturu i intenzivniju aromu..
Pored različitih kombinacija sa jelima, odabir pravog vina može naglasiti ukus ovog sira i pružiti pravo uživanje. Najbolje se slaže s bijelim vinima sorte pinot blanc ili muscat, jer imaju dovoljno kiselosti da balansiraju kremastu notu sira. Nećeš pogriješiti ni ukoliko je upariš sa crvenim vinom sorte merlot ili čak desertnim vinom kao što je port. Intenzitet vina naglašava pikantnost sira i stvara bogat, slojevit ukus.
Istraži sve čari ovog plavog sira i dodaj ga u svoje kulinarske kreacije kako bi svako jelo dobilo notu prefinjenosti, bilo da gorgonzolu serviraš uz čašu dobrog vina, dodaješ u kremaste sosove ili kombinuješ sa svježim voćem i orašastim plodovima!