
Grana Padano je tvrdi sir čije je geografsko porijeklo zaštićeno, a tradicionalno se proizvodi od pasterizovanog kravljeg mlijeka u dolini rijeke Po, u Sjevernoj Italiji. Sazrijeva od 9 do 16 mjeseci, gdje razvija bogate arome orašastog voća, slatkog putera, mlijeka i suvog voća. Odlikuje se niskim sadržajem masti i bogatim udjelom proteina i idealan je za korišćenje u različitim receptima.
Grana Padano kao dodatak jelima
Grana Padano je omiljeni sastojak u mnogim specijalitetima, jer se može topiti, narendati ili sjeći na tanke listiće. Najčešće se koristi kao dodatak za pastu, lazanje, rižoto i umake, i obogaćuje delikatese poput pečene ili grilovane piletine i govedine, bilo da se poslužuje kao narendani sir preko jela ili kao sastavni deo nadjeva. Ljubitelji salata posebno uživaju u kombinovanju ovog sira sa sezonskim povrćem, orašastim plodovima i suvim voćem poput smokvi i šljiva.
Grana Padano i voće
Kombinovanje slatkog voća sa slanim notama Grana Padano sira daje balansirani ukus koji će vas inspirisati za nove kulinarske avanture. Kruške, jabuke, grožđe i suvo voće su zbog svojih slatkih tonova čest izbor za uparivanje sa ovim poznatim italijanskim sirom, jer fino ističu njegove arome orašastog voća i putera. Serviraju se kao predjelo, u kombinaciji sa pršutom i orašastim plodovima ili u salatama.
Grana Padano i vino
Vino i sir su jedan od najpoznatijih tandema u gastronomskom svijetu, a odabir pravih kombinacija može biti izazovan i uzbudljiv. Suva bijela vina sorte Sauvignon Blanc poput Château Bastor-Lamontagne odlično se slažu sa Grana Padano sirom, zbog voćnih aroma i osvježavajuće kiselosti koja dopunjuje slanost i orašasti ukus sira. Lagana crvena vina Chianti ili Shiraz takođe mogu biti odličan izbor za uparivanje. Budući da ova vina imaju mekanije tanine i voćne arome, stvaraju prijatnu i uravnoteženu kombinaciju.
Grana Padano i med
Kao što je slučaj sa voćem i vinima, med se takođe može kombinovati sa Grana Padano sirom. Različite vrste šumskog meda donose blago zemljane arome i intenzivnu slatkoću koja se savršeno slaže sa zrelijim fazama Grana Padano sira. S druge strane, bagremov med karakteriše blaga cvjetna aroma koja se odlično slaže sa slanim, kremastim tonovima sira, i dodaje delikatne note prirodne slatkoće u ovu neodoljivu kombinaciju.