Ovaj kremasti i osvježavajući umak doneće pravu rapsodiju različitih aroma na vašu trpezu. Guacamole je izvrstan dodatak uz tortilje, čips i takose, ali je vrlo inspirativan i idealan za kombinovanje sa drugim jelima.
Tako će Guacamole biti savršen izbor ukoliko se odlučite za pripremu buritosa ili kesadilja, jer se odlično slaže sa punjenjem od piletine, govedine, tunjevine, povrća i sira. Pored toga, može se koristiti u pripremi kuhane riže, kao namaz uz sendvič ili kao dresing za obrok salate koje će vašu ishranu obogatiti zdravim mastima i vlaknima.
Za pripremu vam je potrebno:
⦁ 2 avokada
⦁ cherry paradajz
⦁ ½ crvenog luka
⦁ ¼ šolje svježe iscijeđenog soka od limete
⦁ 2 kašike svježe sjeckanog korijandera
⦁ 1 čen bijelog luka
⦁ ½ kašičice mljevenog kumina
⦁ So i biber
⦁ ¼ kašičice mljevene ljute paprike
⦁ svjež peršun
⦁ svježa ljuta paprika
Priprema:
Oljuštite avokado, uklonite košticu i izgnječite meso viljuškom u velikoj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte sitno nasjeckani cherry paradajz, crveni luk, korijander, bijeli luk, sok od limete, mljeveni kumin, so i biber. Ukoliko ste ljubitelj pikantnijeg ukusa, dodajte prstohvat ljute paprike. Dobro promiješajte sve sastojke, a potom prekrijte zdjelu folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 30 minuta. Možete ukrasiti listom svježeg peršuna i sitno isjeckanim kolutovima ljute paprike.
Poslužite ga uz svoje omiljeno jelo i uživajte!