Sastojci
Za tijesto je potrebno:
1. 500 gr crnog speltinog brašna
2. 210 ml mlake vode
3. 3-4 kašike maslinovog ulja
4. puna kašičica soli
Za punjenje je potrebno:
1. 700 gr feta sira
2. 150 gr slanine
Priprema:
• Tijesto zamjesiti i ostaviti da odstoji 15-20 minuta.
• Od feta sira i slanine napravimo dva fila- samo sir i sir-slanina.
• Nakon što je tijesto odležalo, doraditi ga i podijeliti na 8 dijelova od kojih se formiraju loptice.
• Od svake te loptice napraviti jedan disk veličine tanjira, pa premazati otopljenim puterom i ređati (4kom) jedan na drugi. Poslednji se ne maže puterom.
• Od toga razvučemo tanku koru oklagijom, koju isječemo na pravougaone komade.
• Na dobijene pravougaonike stavljamo fil sir, pa formiramo malu lopticu od svakog.
• Loptice ređamo u tepsiju, prvo po obodima, pa dalje u krug ka centru.
• Od preostale 4 kugle tijesta, napravimo još jednu koru koju takođe sječemo na pravougaonike.
• Dobijene pravougaonike punimo drugim filom i ponovo formiramo manje loptice.
• Loptice ređamo u istu tepsiju, dok je ne popunimo.
• Loptice se premažu puterom.
• Tepsiju ubacimo u rernu zagrijanu na 250, smanjimo na 220 i tako pečemo 20min. Nakon toga smanjimo rernu na 200 i pečemo dok ne porumene.
• Pecivo serviramo dok je toplo.