Tacos dorados ili zlatni takosi su hrskavi meksički zalogaji koji će oduševiti nepca svih gurmana. Pripremaju se od kukuruznih tortilja sa nadjevom od mljevene junetine i svježeg povrća, a za vrhunski užitak i pravi meksički ugođaj služe se uz pikantnu meksičku salsu.
Sastojci:
800 g mljevene junetine
½ kašike sitno sjeckanog bijelog luka
2 manje glavice crvenog luka
¼ kašike chilli praha
½ kašike origana
½ kašike mljevene slatke paprike
1 kašičica mljevenog kima
2 kašičice bijelog luka u granulama
so
biber
1 vezica sjeckanog svježeg peršuna
300 g cheddar sira
12 kukuruznih tortilja
1 glavica iceberg salate
2 paradajza
ulje
Sastojci za salsu:
2 glavice crvenog luka
3 paradajza
2 čena bijelog luka
1 kašika sitno sjeckanog peršuna
so i biber
1 ljuta paprika
Priprema:
Zagrijte malo ulja na tavi, a potom propržite crveni i bijeli luk, te dodajte junetinu. Potom ocijedite višak masnoće, te dodajte sve začine i dobro promiješajte dok se ne sjedini. Nakon toga dodajte oko 250 g rendanog cheddar sira, pa miješajte kako bi se sir istopio i sjedinio sa mesom. Kukuruzne tortilje stavite na obložen pleh za pečenje, te uljem premažite obje strane svake tortilje. Ostavite tortilje u rerni zagrijanoj na 200° C oko 3 minute, a potom svaku tortilju napunite manjom količinom nadjeva od mesa. Preklopite i čvrsto zatvorite tortilje prije nego što krenete sa prženjem u tavi. Zagrijte malo ulja na srednjoj vatri, i pecite tacose 2-3 minute sa svake strane, dok ne porumene. Zatim ih složite na tanjir obložen papirnim ubrusom kako biste uklonili višak ulja. Nakon što su tacosi gotovi, u nadjev dodajte ostatak rendanog cheddar sira, sjeckanu iceberg salatu i paradajz narezan na kockice. Nakon toga, pripremite salsu tako što ćete staviti sve sastojke u blender, i blendati ih oko 10 sekundi. Sipajte salsu u odgovarajuću posudu i poslužite uz vaše ukusne hrskave takose.
Prijatno!