
Zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima i različitim načinima pripreme, mahuna je povrće koje je izuzetno cijenjeno u kulinarstvu. Ako ste ljubitelj ovog povrća, donosimo vam nekoliko kreativnih ideja i recepata uz koje je možete pripremiti na potpuno novi način.
Mahuna s bijelim lukom i prezlom
Kada poželite ukusan i jednostavan prilog od mahune, probajte ovaj način pripreme. Dinstajte mahunu sa sitno sjeckanim bijelim lukom u maslinovom ulju dok ne postane mekana, a zatim je obogatite prezlom i sjeckanim peršunom. Začinite solju i biberom, i poslužite toplo kao prilog uz meso.
Mahuna s paradajzom i feta sirom
Brza i osvježavajuća salata od mahune je dobar izbor kada nemate mnogo vremena za kuvanje, a želite da poslužite ukusan lagani obrok ili prilog od ovog povrća. Za početak, skuvajte mahunu na pari tako da zadrži svoju hrskavost. Dodajte isjeckani paradajz i kockice feta sira. Začinite maslinovim uljem i prstohvatom soli.
Mahuna u woku s đumbirom i soja sosom
Mahuna može postati i dio azijskih specijaliteta. Samo je propržite u woku sa sjeckanim đumbirom, bijelim lukom, i crvenom i žutom paprikom, a možete dodati i trakice piletine. Dodajte soja sos i med za savršen balans slane i slatku aromu. Pospite susamom i poslužite uz rižu ili nudle za autentično azijsko iskustvo.
Mahuna s mljevenim mesom
Ukoliko vam je potrebna ideja za fini ručak sa od mahune za cijelu porodicu, vjerujemo da ćete uživati u kombinaciji mahune i mljevene junetine. Prvo propržite sitno isjeckan crveni i bijeli luk, dodajte juneće mljeveno meso i pržite sve dok ne dobije zlatno smeđu boju. Zatim dodajte kuvanu mahunu i paradajz sos. Dinstajte sve zajedno, a zatim poslužite posuto rendanim parmezanom i začinskim biljem.