
Januar je mjesec u kojem se, nakon praznika, polako vraćamo u ritam svakodnevnih aktivnosti. Baš to je razlog zbog kojeg posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetnoj ishrani, koja ne samo da će probuditi dobru energiju, već i donijeti uživanje u svakom zalogaju. Zato ti u nastavku donosimo nekoliko ideja za jednostavne i ukusne obroke tokom cijelog dana – pripremićeš ih lako a rezultat će te nagraditi odličnim ukusom.
DORUČAK
Smoothie od bobičastog voća i banane
Za mnoge od nas, osvježavajući smoothie predstavlja pravi način da započnemo dan. Sigurno već znaš da je za njegovu pripremu dovoljno da kombinuješ omiljeno voće, mlijeko ili grčki jogurt, pa sve dobro umutiš u blenderu dok ne dobiješ savršeno kremast napitak. Ipak, imamo način da to učinimo još lakšim. Potraži Volim smrznuto voće i prepusti se najlepšoj harmoniji vitamina i boja. Naš prijedlog je Berry Classic ili Red Trio, ali sigurno ćeš i u ostatku asortimana upoznati druge favorite za svoj omiljeni jutarnji ritual.
Domaća granola s jogurtom i medom
Ako si ljubitelj žitarica i orašastog voća, onda ti preporučujemo da napraviš domaću granolu, koju možeš uvijek imati pri ruci. Za njenu pripremu najvažnija je kreativnost – a nećeš pogriješiti ako pomiješaš zobene pahuljice, orahe, bademe i suho voće, uz dodatak meda i kokosovog ulja, pa sve to zapečeš u rerni. I u ovom slučaju imamo odličnu preporuku – a to je asortiman Volim orašastih plodova u kojem ćeš sigurno moći da odabereš sastojke koji će dati posebnu notu tvome hrskavom doručku.
RUČAK
Kremasti potaž od brokolija
Za lagani, ali hranjivi ručak, pripremi potaž od brokolija. Sve što je potrebno jeste da kratko dinstaš luk i sjeckane stabljike brokolija na malo maslinovog ulja, a zatim dodaš vodu i cvjetove brokolija i kuhaš dok sve ne omekša. Na kraju, sve izmiksaj štapnim mikserom i začini solju, biberom i limunovim sokom. Za potpuni užitak, potaž možeš poslužiti uz kockice prepečenog hljeba.
Rižoto s povrćem
Rižoto se može pripremiti na različite načine, ali jedan od najjednostavnijih je da na maslinovom ulju propržiš sitno sjeckani luk, dodaš šolju riže i miješaš dok ne postane staklasta. Zatim dodaj malo povrtnog temeljca, pažljivo miješajući dok ga riže ne upije, a potom i svježe povrće po izboru. Naravno, nemoj zaboraviti da prilikom serviranja pospeš rižoto sa malo ribanog parmezana.
VEČERA
Grilovani losos
Losos je riba koja je izuzetno hranjiva i bogata proteinima, pa je često pripremamo kao laganu večeru. Premaži filet maslinovim uljem, pospi morskom solju i biberom, pa peci na gril tavi dok ne dobije finu blago ružičastu boju. Posluži uz kuhano povrće, ili drugi prilog po želji.
Avokado tost s poširanim jajetom
Ova večera, gotova je za nekoliko minuta. Isijeci i izgnječi avocado pa premaži krišku tostiranog hljeba, a potom sve začini limunovim sokom, solju i biberom. Na vrh stavi poširano jaje i pospi svježim začinskim biljem, i uživaj u laganim zalogajima.