Riba je namirnica koja obiluje omega 3 masnim kiselinama, bjelančevinama, vitaminima i odlikuje je mnogo drugih dobrih karakteristika i s pravom zaslužuje da se prema njoj odnosimo s poštovanjem. Neki je, neopravdano, izostavljaju sa jelovnika.
Ukoliko je razlog to što ne poznajete dovoljno ribu kao namirnicu, nastavite pažljivo čitati savjete kako pravilno pripremiti ribu i saznajte sve ono što vam je potrebno za spremanje svih ribljih specijaliteta.
RIBLJA ČORBA
Riblja čorba prvi je slijed na meniju. Obično se sprema od nekoliko vrsta ribe, a najbolje je da koristite minimalno tri ili četiri. Kao obavezan komad neka se nađe šaran, a ostale vrste mogu biti po vašem izboru, u zavisnosti šta se nudi. Ipak, najčešće su to deverika, štuka, smuđ i kečiga.
Iako se za riblju čorbu mogu koristiti svi dijelovi ribe, nemojte dodavati samo glavu i rep, jer je kvalitetno meso ribe upravo ono što će učiniti da čorba bude gušća i još boljeg okusa. Možete ih kuhati u komadu pa kada su kuhani očistiti od većih kosti i usitniti ili poslužiti cijele komade kako su se kuhali.
KOTLETI OD RIBE
Riblji kotleti karakteristični su po tome što takav komad ribe ima malo kosti i mnogo više mesa oko nje, a najčešće su to kotleti od lososa, tolstolobika, šarana, ali i mnogih drugih vrsta. Marinada je ključna stvar u pripremi kotleta.
Kotleti se prže na tavi gdje se zapeče okolo, a u sredini ostaje sočan i ukusan. Samo prženje kotleta je veoma brzo, ali je proces pripreme dugotrajan jer kotleti treba da odstoje nekoliko sati u marinadi kako bi bili savršenog okusa.
PEČENJE RIBE U RERNI
Pečenje ribe u rerni podrazumijeva pečenje cijele ribe sa ili bez povrća sa strane. Možete je peći u tepsiji sa poklopcem ili umotanu u foliju, a prije samog pečenja ribu uvijek malo zarežite kako bi se istakle sve arome tokom pečenja.
Možete peći skoro sve vrste ribe, iako su za ovakvu pripremu najbolji krupniji komadi koji se neće isušiti tokom pečenja jer je važno da unutrašnjost ribe fina i sočna. Možda i najpoznatiji specijalitet među mečenom ribom kod nas je šaran, posebno onaj „pijani“ koji se sprema u vinu.
RIBLJI FILETI
Postoje i oni koji se pribojavaju ribljih kosti i najčešće se odlučuju za riblje filete. Ipak, drugi jednostavno vole ribu i uživaju u njenom mesu pa biraju upravo filete jer su oni najljepši i najmesanitji dio ribe.
Da biste dobili fine riblje filete potreban vam je tanki nož za filetiranje, ali i vještina jer je riba veoma mekana namirnica koja zahtijeva posebnu pažnju prilikom obrade i pripreme. Riblji fileti najviše se spremaju pohovani, sa kukuruznim brašnom.
Nadamo se da će vas ovaj tekst inspirisati i ohrabriti da spremate ribu češće u svojoj kuhinji jer, osim što ćete obogatitit svoja kulinarska znanja, sebi i svojoj porodici poslužićete zdrav, lagan i ukusan obrok.