
Inspirisane mediteranskom kuhinjom, bruskete su jedan od najpopularnijih antipasto posluženja, a mogu biti i dio meze ili tapasa. Uz pravi izbor sastojaka, postaju neodoljiva delicija koja osvježava i otvara apetit, savršena za porodična okupljanja ili druženje sa prijateljima.
Savršen zalogaj počinje sa svježim ciabatta ili baguette hljebom, koji dodatno možeš zapeći u rerni ili tostirati, ali dobar ukus i hrskavost neće izostati ni ukoliko koristiš domaći hljeb. Prelij kriške hljeba sa malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja prije nego ih zapečeš, i pospi začinskim biljem kao što su bosiljak ili peršun.
Za mliječan ukus dodaj kuglice mozzarela sira, čija se lagana i kremasta tekstura savršeno nadopunjuje sa slanim i blago orašastim notama tanko sječenih listića parmezana ili Grana Padano sira. Ukoliko si ljubitelj intenzivnijih i pikantnijih aroma, obavezno pripremi bruskete u paru sa plavim sirevima kao što su Roquefort ili Gorgonzola, koji se idealno slažu sa premazom od autentičnog grčkog jogurta i majčine dušice ili mirođije. Zalogaji će biti još ljepši u društvu maslina, rukole, svježeg bosiljka ili cherry paradajza.
Dodaj suhomesnate delicije poput bresaole i iberijskog pršuta koje garantuju poseban gurmanski doživljaj, naročito uz tanko sječene kriške svježih smokvi ili breskvi, koje će doneti prirodnu slatkoću i balansirati bogate ukuse mesa. Kao preliv možeš dodati med ukoliko uživaš u slatko-slanim kombinacijama, ili jednostavno preliti mješavinom maslinovog ulja i aceto balzamika.
Da ugođaj bude potpun, izaberi neka od najljepših vina koja će fino balansirati ukusne bruskete. Ukoliko se odlučiš za bruskete sa plavim sirevima i medom, upari ih sa suvim bijelim vinom sorte Sauvignon Blanc, čija mineralnost može da se nosi sa bogatim i intenzivnijim ukusom ovih sireva. Za bruskete sa iberijskim pršutom i voćem, najbolja kombinacija je crveno vino sorte Pinot Noir, koje svojim voćnim tonovima i blagim taninima idealno balansira ukuse mesa i voća.