Kako odabrati kvalitetno maslinovo ulje?

Maslinovo ulje neizbježan je dodatak svakoj izbalansiranoj ishrani i preporučljivo je da ga koristimo svakodnevno. Prije nego što počnemo da uživamo u njegovim veličanstvenim blagodetima, važno je da znamo na šta treba da obratimo pažnju kako bismo bili sigurni da smo za sebe i svoje najbliže odabrali najbolje.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Najkvalitetnije je ulje koje možete pronaći. Dobija se prvim cijeđenjem ploda masline koji se bere neposredno prije potpunog sazrijevanja. Ako ste se uputili u kupovinu, posebno obratite pažnju na procenat oleinske kiseline koja ne smije prelaziti 0,8%, a koja mora biti istaknuta na etiketi.

Nerafinisano hladno cijeđeno

Proces proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja izuzetno je spor jer se konstantno teži izbjegavanju povećanja temperature koja može ugroziti opstanak korisnih supstanci u ulju. Hladno cijeđenje podrazumjeva pritiskanje maslina i dobijanje ulja bez dodatne upotrebe hemijskih supstanci. Ulje se dalje odlaže u specijalne posude i čuva na strogo kontrolisanoj temperaturi.

Okus

Ukoliko je ulje obogaćeno aromom neke druge biljke, ono gubi na kvalitetu i ne može se smatrati ekstra djevičanskim. Napravite sami mali test, uzmite gutljaj maslinovog ulja, izmućkajte ga u ustima i popijte. Ako osjetite gorak i intenzivan okus, budite sigurni da ste izabrali vrhunski proizvod.

Miris i boja


Kvalitetna maslinova ulja imaju jake mirisne note masline, a češto miris može da podsjeća i na neku biljku ili travu. Boja mu je zelena do tamno braon a trebalo bi da izbjegavate ulja svjetlijih nijansi jer to može biti pokazatelj da je u proizvodnji došlo do primjene procesa rafiniranja.