
Jedna tegla, omiljeni svježi sastojci i pregršt kombinacija čine ovaj koncept stvorenim za sve kojima je dan ispunjen obavezama a žele da brinu o svojoj ishrani. Salate u teglama možete čuvati u frižideru i ponijeti sa sobom kako biste uživali u ukusnom obroku gdje god da se nalazite. Donosimo vam osnove pripreme i ideje koje će vas sigurno inspirisati da i sami uz malo truda osmislite svoje recepte. Sve što je potrebno je da slijedite ovih nekoliko jednostavnih pravila.
Za početak, osnovna stavka kod salate iz tegle je redoslijed namirnica. Kada ste odabrali odgovarajuću teglu, treba da znate da se na njeno dno uvijek prvo sipa dresing. Mi preporučujemo da to bude kombinacija sirćeta, maslinovog ulja, senfa i bijelog luka, a vi možete kombinovati različite sastojke po vašem ukusu.
Uvijek prvo isplanirajte i pripremite namirnice koje ćete koristiti, na primjer isjeckajte povrće a za to vrijeme skuvajte meso, rižu ili tjesteninu. Potom slijedi slojevito redanje sastojaka. Prvo stavite povrće, vodeći računa da na dno idu krupnije sječeni komadići nakon kojih treba dodati nešto sitnije poput kukuruza, graha ili rendanog povrća.
Ukoliko koristite namirnice poput tjestenine, kvinoje ili riže, njih možete staviti sljedeće, a nakon njih sloj svježeg sira, pečenog mesa ili barenih jaja. Na vrh uvijek složite sastojke poput zelene salate, iceberga, rukole, mladog špinata, kupusa, mikrobilja itd.
I za kraj, kada ste spremni za uživanje u vašoj salati, sipajte sve sastojke iz tegle u dublji tanjir i promiješajte. Salatu možete jesti i iz vaše tegle nakon što je kratko protresete.