Nije jogurt, nije ni mlijeko, a stari narodi su vjerovali da je čudotvorni eliksir. Danas naravno pričamo o kefiru, čuvenom napitku koji su mnogi zavoljeli zbog njegovog izvanrednog sastava i blagotvornih dejstava na organizam.
Šta je kefir?
Kefir je mliječni napitak koji se dobija iz kefirnog zrna, posebnim procesom fermentacije mlijeka. Kefir ima jedinstvenu, lagano kremastu konzistenciju, i kiselkast ukus sa blagom notom svježeg kvasca. Ovaj ukusan i hranjiv napitak spada među namirnice koje jačaju naš imunitet, te se preporučuje svima.
Dugo čuvana tajna
Priča o kefiru počinje na Kavkazu prije oko 2.000 godina. Vjeruje se da je recept za ovaj napitak bio vjekovima čuvana tajna starosjedilaca ovog regiona, koji su ga prema legendi nazivali „eliksirom dugovječnosti“ i dugo krili od ostatka svijeta.
Više od mlijeka
Iako je kefir najčešće povezan s kravljim ili kozjim mlijekom, može se napraviti i od biljnog mlijeka poput bademovog ili sojinog. To znači da može odgovarati svima, bez obzira na režim ishrane. Sama riječ kefir potiče od turske riječi keif koja se prevodi kao dobar osjećaj.
Odličan izbor za svaki dan
Kefir sadrži čak tri puta više probiotika u sebi nego jogurt! A svi znamo koliko su probiotici važni za organizam jer pomažu održavanju njegove prirodne ravnoteže. Bogat je i kalcijumom, vitaminom B i B12. Pored toga je odličan izvor proteina. Čak 10,5 grama proteina se može naći u šoljici kefira, pa je u kombinaciji sa ostalim vitaminima i probiotocima, ovaj napitak odličan izbor za svaki dan.
Domaći kefir
Na zadovoljstvo svih ljubitelja kefira, njegov način pripreme već dugo vremena ne predstavlja tajnu, a zrna od kojih se pravi su dostupna svima koji žele da se oprobaju u pravljenju ovog prirodnog napitka. A kako bi vam ovaj postupak bio još lakši, pogledajte recept u nastavku.
Potrebno vam je:
600 ml mlijeka
1 kašika zrna kefira
Priprema:
U veću teglu sipajte mlijeko sobne temperature, dodajte zrna kefira i ostavite da odstoji oko 24h. Sutradan procijedite kefir, kroz plastičnu cjediljku lagano miješajući plastičnom, silikonskom ili drvenom kašičicom, da se zrna ne bi oštetila. Od ove količine sastojaka dobićete dvije šolje kefira veoma prijatnog ukusa.
A ako volite voćni jogurt, možete ga lako pripremiti i od kefira. Izblendajte zamrznute jagode ili maline, banane, kruške ili bilo koje drugo voće koje volite sa kašičicom meda, pa dodajte kefir i dobili ste ukusan osvježavajući desert. Kefir takođe može poslužiti kao sjajna zamjena za mlijeko i jogurt u svim receptima, a možete ga dodati u ovsene kaše, palačinke, kolače, voćne i povrtne salate…