Uparivanje vina i paste je umjetnost koja zahtijeva balans, a prava kombinacija može učiniti obrok još ljepšim uz adekvatno isticanje suptilnih aroma i teksture. Napravi savršen sklad između kiselosti, voćnih ili zemljanih nota vina i slojevitih ukusa svježe paste, i prepusti se uživanju u ovim poznatim specijalitetima italijanske kuhinje!
Pesto Genovese i Sauvignon Blanc
Osjeti harmoniju biljnih i voćnih aroma! Pesto Genovese predstavlja jednostavno jelo koje se najbolje ističe uz lagano, aromatično vino koje će fino pratiti biljne i orašaste tonove. Zato je naša preporuka bijelo vino Château Carrbonieux, koje odiše notama zrelih citrusa, bijelog voća i blagih herbalnih nijansi. Njegova prirodna svježina i mineralnost idealni su za pesto, jer kiselost vina pomaže da se istakne začinska nota bosiljka.
Lasagna i Sangiovese
Lasagna donosi raskošnu kombinaciju tekstura i aroma, zato kada biraš adekvatno vino za ovaj italijanski specijalitet biraj ono koje može da isprati slojevite ukuse, a da opet ne dominira nad njima. Concerto Di Fonterutoli toskansko suvo crveno vino, sorte Sangiovese, savršen je odabir za tradicionalne Lasagne. Karakterišu ga izraženi tanini i kiselost, što mu omogućava da se provlači kroz bogate arome mesa i sira. Aromatični tonovi daju voćni kontrast, dok zemljane note hrastovine dodaju rustični karakter koji nadopunjuje umami ukuse pečenog mesa.
Carbonara i Chardonnay
Kada je u pitanju autentična Carbonara pripremljena sa guanciale slaninom i pecorinom romanom, upari je sa bijelim vinom sorte Chardonnay koje može parirati kremastoj teksturi i jedinstvenim ukusima slanine i sira. Svježina i vinske note zrelog tropskog voća daju kontrast, dok Chardonnay sa aromama hrastovine pruža suptilan dodir vanilije i toplih začina koji se savršeno spajaju sa slanim, dimljenim ukusom guancialea.
Frutti di Mare i Semillon
Osjeti svježinu uz plodove mora! Frutti Di Mare pasta zahtijeva suvo, uravnoteženo citrusno vino s balansiranim nivoom kiselosti. Slani, ali i prirodno blagi ukus morskih plodova se najbolje slaže s bijelim vinima sorte Sauvignon Blanc ili Semillon. Predlažemo ti da probaš Château Mont-Pèrat, poznato po svojim intenzivnim citrusnim notama i aromama zelene jabuke i kruške, kroz koje se suptilno nagoviještava vanilija.
Ravioli sa špinatom i ricotta sirom i Sauvignon Blanc
Ravioli punjeni ricotta sirom i špinatom odlično se slažu sa vinima koja neće nadjačati delikatnost ove paste, kao što su vina sorte Sauvignon Blanc. Clos Floridène je odvažno, suvo bijelo vino koje donosi svježinu i umerenu kiselost, dok note breskve i grejpfruta omogućavaju da se u svakom zalogaju osjeti pun ukus kremastog ricotta sira. Neutralnost i mineralnost ovog vina čine ga savršenim pratiocem laganih jela poput ovog.
Bolognese i Merlot
Bogata pasta Bolognese najčešće se uparuje sa intenzivnim vinima visoke kiselosti i snažnih tanina koji pomažu u balansu ukusa ragu sosa i mesa. Kada pripremaš ovaj poznati italijanski specijalitet, preporučujemo ti da uživaš uz čašu crvenog vina Château Puygueraud, koje obiluje zemljanim i drvenim notama.