
Bilo da se odlučite da koristite kokos u receptima za glavno jelo, prilog ili desert, rezultati će vas, sigurno, svaki put oduševiti. Pored toga što nalazi široku primjenu u kuhinji, kokos je idealan i za sve one koji su osjetljivi na laktozu ili praktikuju vegetarijansku ili vegansku ishranu. Zato za vas izdvajamo nekoliko neobičnih savjeta i recepata koji će dodati tropski šarm vašoj kuhinji.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje dobija se od suhog mesa kokosa, i karakteristično je po svom bogatom ukusu. Predstavlja odličnu zamjenu za tradicionalna ulja, čineći tako vaše obroke hranljivijim i balansiranijim. Čest je sastojak azijske kuhinje, gdje se kombinuje s pikantnim začinima, povrćem i mesom. Ova egzotična namirnica obogatiće vaša jela pri kuhanju i pečenju ili kao dodatak salatama i prelivima. Takođe, zbog svoje tvrde teksture, kokosovo ulje možete konzumirati i kao namaz.
Kokosove palačinke
Brzo i lako napravite neodoljivu poslasticu u kojoj će svi uživati. Pomiješajte šoljicu brašna od kokosa, tri jaja, pola šolje kokosovog mlijeka i dvije kašike rastopljenog kokosovog ulja. Sve sastojke sjedinite u glatku smjesu i pecite na zagrijanoj tavi s malo kokosovog ulja, dok ne dobijete zlatno smeđu boju. Poslužite palačinske s topljenom čokoladom ili medom, i svježim voćem.
Čips od kokosa
Ako ste u potrazi za laganom i hranljivom užinom, preporučujemo vam da probate ovaj neobični čips koji obiluje vitaminom E. Isjeckajte svježi kokos na što tanje kriške, premažite ih sa malo ulja i pecite u rerni dok ne porumene i ne postanu hrskavi. Po želji, pospite ih cimetom ili vanilin šećerom prije posluživanja. Savjetujemo vam da prije pripreme zagrijete posudu sa uljem kako bi postalo tečno i lakše za korišćenje.
Kokosove pločice
Pomiješajte pahuljice od kokosa sa otopljenim kokosovim uljem i medom dok ne dobijete smjesu pogodnu za oblikovanje. Smjesu prebacite u pleh, pravilno je rasporedite i ostavite u frižideru na nekoliko sati kako bi se steglo. Ohlađeni desert isjecite na željene oblike i uživajte u slatkom delikatesu! Umjesto meda, za ovaj recept možete koristiti i biljne sirupe kao što su javorov ili sirup od agave.