Kombinujte vino i meso

Poznato je da svako vino dobije svoj pun okus tek kada se uklopi sa savršenim zalogajem. Zato vam danas donosimo nekoliko savjeta kako da svoju trpezu obogatite pravim aromama ovog božanskog napitka od grožđa.

Crvena vina

Mlada crvena vina sa većim procentom alkohola odlično će se uklopiti sa malo ili srednje pečenom govedinom dok se starija vina poput Vranca i Merloa preporučuju uz jače pečeno i masnije goveđe meso.  Ako se odlučite za pripremu svinjskih odrezaka probajte ih u kombinaciji sa mladim crvenim vinima poput Gamea ili Pinot Noira dok se jela sa roštilja, zbog svoje masnoće, preporučuju uz laganija i kiselkastija vina kao što je Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon odlično pristaje pečenom pilećem mesu u neutralnijim sosevima od sira ili voća.

Bijela vina 

Iako se po pravilu mnogo bolje slažu uz sireve, nećete pogriješiti ako bijela vina poslužite i uz jela od mesa ili ribe. Chardonnay najbolje ističe okuse bijelog ribljeg mesa dok bijeli Sauvignon pristaje svim morskim plodovima. Zbog svog slada, svinjsko pečenje, koje je veoma zastupljeno na našim trpezama, lepo će se uklopiti sa bilo kojom vrstom bijelog vina.

Jela sa piletinom u intenzivnim i začinjenim sosevima od sira i povrća odlično se kombinuju uz Chardonnay Pinot Blanc dok grilovana piletina više pristaje suvim bijelim vinima.

Poslužite bijelo vino uz predjelo sa suhomesnatim proizvodima ili kao aperitiv bilo kojem jelu od ribe i biće pun pogodak!

Roze vina

Roze vina je preporučljivo konzumirati uz slano jagnjeće meso pečeno u pećnici ili pod sačem kao i uz masnije pileće meso koje se ne služi sa intenzivnim sosevima. Kao i bijelo, tako je i roze vino idealno u kombinaciji sa suhomesnatim delikatesima jer će na pravi način ujednačiti slanoću i dati okusu mesa neodoljivu aromu.

Iako u somelijerstvu i kulinarstvu postoje pisana i nepisana pravila o uklapanju okusa vina i mesa, njih se ne treba slijepo pridržavati. Izbor vina će tako uvek zavisiti od vrste, načina pripreme i priloga jelima od mesa ali i od okusa onoga koji ih konzumira, što je, ipak, najvažnije za uživanje.

Prijatno!