Svježi krastavac je jedan od omiljenih plodova u kome uživamo tokom ljetne sezone. Ne samo da osvježava, već i donosi hrskavi užitak lako se kombinujući s drugim povrćem, voćem i začinima. Bogat je vitaminom C, K i B, kao i mineralima poput magnezija i kalija, i ima svoje mjesto na listi najzdravijih namirnica na trpezi. Fantastično se slaže s maslinovim uljem, bijelim lukom, mirođijom, sokom od limuna i limete, kiselom pavlakom i jogurtom. A na koje sve načine možemo uživati u njemu?
Hladna supa od krastavca osvežavajućeg ukusa, najljepša je tokom toplih dana. Pomiješajte krastavac sa bijelim lukom, maslinovim uljem, peršunom, sirćetom i blendajte dok ne postane glatko. Poslužite rashlađenu supu od krastavca uz malo svježe mirođije i prepečeni hljeb.
Kada govorimo o svježim salatama, krastavci su najljepši u kombinaciji s paradajzom i crvenim lukom. A takođe mogu postati i glavna zvijezda kremastih salata, obogaćenih bijelim lukom i grčkim jogurtom. Isprobajte krastavac u salati i sa ječmom ili kus-kusom, jer se ovo povrće jako lijepo kombinuje i sa žitaricama.
Grci su već odavno otkrili idealan spoj krastavca sa drugim namirnicama. Upotpunite svaki ljetni sendvič ili wrap ukusnim tzatziki umakom. Potrebno je da narendate krastavac, malo posolite, i dodate jogurt, bijeli luk, maslinovo ulje, limunov sok, svježu mirođiju, a zatim sve promiješate i vaš tzatziki umak je spreman.
Krastavci su prepoznatljiv sastojak i u svijetu detoxa, baš zbog svojih nutritivnih svojstava. Ukoliko njime želite da pripremite svoju detox vodu, preporučujemo da kolutiće svježeg krastavca pomiješate sa lubenicom i mentom za opuštajući detox trenutak.
Krastavac takođe ima svoje mjesto i u ljetnim koktelima. Ne smijemo zaboraviti ni smoothie i frape napitke u kojima se savršeno uklapa sa jabukama, ananasom, bobičastim voćem, lubenicom, avokadom, špinatom, mentom i bosiljkom.