Sastojci:
- 600 g VOLIM zaleđenih kupina
- 3 kašike limunovog soka
- narendana korica limuna
- 1 jaje
- 250 g višenamjenskog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika gustina
- 200 g šećera
- ½ kašičice soli
- 1 ½ kašičica ekstrakta vanilije
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 180 g putera
Priprema:
U posudi pomiješajte žicom suve sastojke – brašno, 100 g šećera, prašak za pecivo i so. U posudu zatim dodajte grubo usitnjen čvrsti puter pa ga lagano promiješajte kroz suhu smjesu. Zatim dodajte ekstrakt vanilije, jaje i jabukovo sirće, te miješajte da dobijete grubu smjesu gdje se naziru komadići putera. Pola dobijene smjese rasporedite i utisnite u plitki pleh za slatke pite, te ostavite na hladno da se stegne. Za to vrijeme u posudu stavite zaleđene kupine, 100 g šećera, limunovu koricu, sok od limuna i gustin, te sve dobro izmiješajte. Ovu masu ravnomjerno rasporedite po ohlađenom sloju tijesta. Preko voćnog fila treba da rasporedite preostalu polovinu prhkog tijesta tako što ćete prstima formirati grube grudvice i neobavezno ih rasporediti. Pitu pecite na temperaturi od 200°C dok prhka korica ne postane zlatnosmeđa i hrskava, okvirno 30-40 minuta. Nakon što pitu izvadite iz rerne, pustite je da odmori 30 minuta, a zatim poslužite s kremastim mliječnim sladoledom. Uživajte u receptima domaće kuhinje!