
Panna cota je jedan od klasika italijanske kuhinje, i veliki favorit među desertima širom svijeta kako zbog svog neodoljivog ukusa, tako i zbog kremaste teksture koja se topi u ustima. Ukoliko i vi želite da se prepustite njenim čarima, za vas smo pripremili jedan recept za tropsku verziju ove poslastice. Nevjerovatan spoj manga i kokosa donosi talas pozitivne energije sa tropskih plaža, te će ova panna cota ovih dana biti sjajan izbor za osvježenje i uživanje u slatkom.
Sastojci:
400 ml kokosovog mlijeka
3 kašike šećera
6 listića želatina
2 zrela manga
1 kašika soka od limuna
1 kašika ekstrakta vanilije
Priprema:
Potopite želatin u hladnu vodu. Sipajte kokosovo mlijeko sa šećerom u šerpu, i stavite na umjerenu vatru da se krčka oko 10 minuta. Zatim iscijedite želatin i dodajte u toplu kokosovu kremu. Miješajte sve dok se ne rastvori. Ovu smjesu sipajte u manje čaše i ostavite u frižider na nekoliko sati da se stegne. Nakon toga, isjeckajte mango na kockice, a zatim ga stavite u blender i blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte limunov sok i šećer po ukusu, te sipajte u čaše sa panna cottom i ostavite u frižideru prije nego što poslužite. Uživajte!