U središtu kulinarske umjetnosti, inspirisano morskim obalama i bogatstvom okusa, dolazi izuzetno jelo koje osvaja srca svojom neodoljivom kombinacijom sastojaka. Svaki zalogaj podsjeća na osvježavajući udar morskog povjetarca, nudeći pravu eksploziju ukusa. U pitanju je losos pasta, koja će vas osvojiti svojim prefinjenim ukusom.
Sastojci:
⦁ Svježi fileti lososa
⦁ Tjestenina po izboru
⦁ ekstradjevičansko maslinovo ulje
⦁ 1 glavica crvenog luka
⦁ 2 čena bijelog luka
⦁ limunov sok
⦁ Bijelo vino
⦁ 100 g parmezana
⦁ Svježi peršun
⦁ prstohvat soli
⦁ so, biber
Narežite filete lososa na manje komade. Začinite ih sa malo soli i bibera, po vašem ukusu. Potom u ključalu vodu dodajte tjesteninu i kuhajte 10 minuta. U međuvremenu, na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk i dinstajte 2 do 3 minuta. Kada je luk poprimio zlatno smeđu boju, dodajte filete lososa i pržite na srednje jakoj vatri 5 do 10 minuta. Nakon što se losos lagano zapeče, dolijte bijelo vino i pustite da se krčka nekoliko minuta dok sva tečnost ne ispari, a potom dodajte skuhanu tjesteninu, rendani parmezan i lagano promiješajte.
Prijatno!