
Kada vidite sočne, rashlađene kriške lubenice i dinje znate da je ljeto! Zato vjerujemo da ovih dana najviše uživate u svježim zalogajima ovih voćki. Lubenica sadrži vitamine A i C, kalijum i magnezijum, i čak 90% vode. Dinja je bogata beta karotenom, antioksidansima i vitaminom C, a kako ima visok procenat vode kao i lubenica, nije ni čudo što ovaj dvojac predstavlja omiljeni izbor užine tokom ljetnih vrućina.
Osim isječene na kriške, postoji još načina da sa njima osvježite trpezu i upotpunite nekoliko finih i ukusnih obroka. A u današnjem tekstu vam donosimo ideje koje će vas u tome inspirisati.
Da li ste znali da lubenicu možete ispeći na roštilju? Grilovana lubenica premazana sa malo maslinovog ulja i svježeg limunovog soka predstavlja pravu ljetnu poslasticu.
Od lubenice možete pripremiti i hladnu supu. Ukusni gaspaćo od lubenice je dobar izbor za lagani obrok. Dovoljno je da izblendate lubenicu, paradajz, krastavac, luk, ljutu papričicu i nekoliko listića nane, i za kraj posolite i pobiberite i vaš gaspaćo je spreman.
Sjajan način da pripremite detox vodu je da isjeckate lubenicu na kockice i dodate nekoliko listića nane.
Stavite kriške lubenice u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim ih prelijte topljenom čokoladom i pospite kikirikijem i kokos listićima, i dobili ste ukusan i zdrav voćni sladoled.
Lubenica nije pizza, ali to može postati ukoliko je isiječete na trougliće, te na svaki stavite malo grčkog jogurta i omiljeno bobičasto voće. Ne zaboravite da je ohladite prije posluživanja.
Koru lubenice i dinje možete transformisati u činije za voćnu salatu, samo ih izdubite kašikom za sladoled. Unutra stavite još voća koje volite i eto ideje kako da ljetnu trpezu učinite još ljepšom i šarenijom.
Pripremite italijansku salatu tako što ćete kombinovati dinju, pršut, rukolu i sir. Prelijte maslinovim uljem i prepustite se harmoniji ukusa.
Dodajte dinju pasti sa hrskavom pančetom i parmezanom,
ili je poslužite u klasičnoj kombinaciji sa pršutom u obliku kanapea, sa malo ruzmarina i svježe mljevenim biberom.
Rižoto sa dinjom će oduševiti mnoge ljubitelje kulinarskih avantura. Zagrijte vodu i maslac pa dodajte dinju i tanko sjeckani crveni i bijeli luk. Dok se krčka dodajte rižu, pa umiješajte dvije kašike mascarpone sira.