
Fascinantna kultura, viševjekovna tradicija koja prati savremene tokove, ali i nesvakidašnji specijaliteti, su neke od prvih asocijacija na Istočnu Aziju. Iako je tako daleko, možemo je doživjeti upoznavanjem njene autentične kuhinje. Na taj način, su i nudle pronašle svoj put u gotovo sve dijelove svijeta. Ako ste i vi njihovoj ljubitelj u današnjem tekstu za vas otkrivamo više o zanimljivoj istoriji i kulturi, kao i vrstama ove popularne azijske tjestenine.
Odakle nam zaista dolaze nudle?
Nudle pripadaju grupi najstarijih namirnica na planeti. Iako postoje neki arheološki dokazi koji ukazuju da su slična jela postojala u ishrani starih Rimljana i Egipćana, njihovom kolijevkom se ipak smatra Kina. Prvi podaci o kineskim nudlama datiraju iz 1. vijeka prije nove ere. U početku su se pravile od pšeničnog brašna, ali su se kroz vijekove mijenjale i razvijale, pa tako danas imamo više varijacija ove tjestenine.
Različite varijacije
Jedan od razloga zašto su nudle toliko omiljene, kako na dalekom Istoku tako i u ostatku svijeta, je taj što dolaze u raznim oblicima i veličinama, i mogu se koristiti u različitim jelima. U nastavku pogledajte nekoliko najpoznatijih vrsta nudli.
Ramen
Japanske nudle od pšenice, jedinstvene su po svom uvijenom obliku. Obično se služe sa različitim vrstama mesa, povrća i začina. Posebno se ističu kao sastojak popularne ramen supe. A pošto su relativno tanke, dodatno će omekšati u njoj, te je kod pripreme najvažnije da se prehodno ne prekuvaju.
Pirinčane nudle
Imaju čvrstu, elastičnu teksturu i odlično upijaju arome sosova. Prave se od pirinčanog skroba, i dostupne su u različitim dužinama i širinama. Koriste se u kuhinjama gotovo svih azijskih zemalja. Na primjer, Pad Thai je klasično tajlandsko jelo sa prženim pirinčanim nudlama, za koje se upotrijebljavaju šire nudle. Sa druge strane, tanje, finije vrste ovih nudli služe za pripremu kuvanih jela kao što je vijetnamska supa Pho.
Udon
Kao i ramen, udon nudle potiču iz Japana i prave se od pšeničnog brašna. Udon nudle su deblje i elastičnije i imaju ljepljivu teksturu. U Japanu se najčešće prodaju svježe i koriste u supama, jelima sa sosovima i stir fry jelima.
Soba
Soba nudle predstavljaju jedne od najpopularnijih tjestenina u japanskoj, ali i korejskoj kuhinji. Prave se od heljdinog brašna, te variraju od svijetle do tamno braon boje, i imaju čvršću strukturu i orašast ukus. Često se koriste u pripremi hladnih jela poput hladnih supa i salata, pa su veoma popularne tokom ljeta.
Mie Goreng
Postoji veliki broj varijanti Mie goreng nudli. U Indoneziji se varijacije ovog jela obično nazivaju prema sastojcima, dok se neke mogu imenovati i po regionu porijekla. Odlikuju se intenzivnijim ukusom i obično se pripremaju sa povrćem i piletinom.
Bilo da su dio azijskih specijaliteta ili nekog vašeg, potpuno originalnog jela, nudle predstavljaju poziv za istraživanje i kulinarsko stvaranje. Vrijeme je da se prepustite magiji i eksperimentišite sa različitim receptima kako biste otkrili svoje omiljene kombinacije. Uživajte!