
Ljeto je prošlo ali naša ljubav prema sladoledu ostaje. Zato vam danas donosimo male trikove za uživanje u našem omiljenom smrznutom desertu i tokom oktobarskih dana. U našem tekstu ćete otkriti kako da iskoristite sladoled za kreiranje ukusnih poslastica.
Pripremite sladoled sendviče
Ako i ove jeseni uživate u mirisu i toplini domaćih keksića, zašto ne biste duplirali užitak i spojili ih sa vašim omiljenim ukusom sladoleda? Ova kombinacija je oduševila mnoge sladokusce, a vjerujemo da ćete ih i vi uvrstiti u listu svojih najdražih. Evo kako ih jednostavno možete pripremiti.
Sladoled sendviči
Sastojci:
200 g mljevenog keksa
200 g mljevenih badema
4 kašike meda
120 ml otopljenog kokosovog ulja
½ kašičice sode bikarbone
čokoladne mrvice
200 g Häagen-Dazs sladoleda od vanilije
Priprema:
Pomiješajte mljeveni keks i bademe sa sodom bikarbonom, pa dodajte kokosovo ulje, med i ekstrakt vanilije i sve dobro promiješajte. Sipajte po jednu kašiku smjese na obložen pleh za pečenje i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu. Pospite ih čokoladnim mrvicama, a zatim stavite da se peku u rerni zagrijanoj na 160°C oko 15 minuta. Kada su keksići gotovi, ostavite ih da se ohlade. Nakon toga stavite po kuglu sladoleda između dva keksića i pritisnite. Pripremljene sladoled sendviče čuvajte u zamrzivaču do služenja.
Uživajte u affogato kafi
Za sve vas koji dan ne možete zamisliti bez kafe, a ujedno obožavate sladoled, donosimo jedan italijanski slatki užitak kome se teško može odoljeti. Nevjerovatno balansiran spoj hladnog kremastog sladoleda i vrele aromatične kafe donosi dobru energiju i uživanje kakvo još niste probali.
Affogato
Sastojci:
4 šoljice espresso kafe
2 kugle sladoleda Häagen-Dazs Pralines & Cream
Priprema:
Za početak stavite kugle sladoleda u čašu u koje ćete poslužiti affogato. Zatim napravite svoju omiljenu espresso kafu, pa je sipajte preko sladoleda i poslužite. Po želji možete dodati i čokolade mrvice, šlag ili krem.
Obogatite palačinke
Koje palačnike više volite, krepe ili američke? Koji god da je vaš izbor bio jedno je sigurno- uvijek će biti za nijansu ljepše i ukusnije kada ih obogatite sa nekoliko kugli kvalitetnog sladoleda na vrhu. Ukoliko želite da obradujete svoje nepce i prepustite se ovoj slatkoj avanturi, naš predlog su čokoladne američke palačinke sa sladoledom Sammontana Barattolino od čokolade.
Čokoladne američke palačinke sa sladoledom
Sastojci:
1 jaje
120 ml mlijeka
2 kesice vanilin šećera
3 kašike šećera u prahu
80 g kisele pavlake
120 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
3 kašike kakaoa
čokoladni preliv
Sammontana Barattolino sladoled od čokolade
Priprema:
Umutite jaje, mlijeko, pavlaku, vanilin šećer i šećer. Dodajte preostale sastojke i miješajte dok se sve ne sjedini. Pržite na podmazanoj tavi zagrijanoj na srednjoj jačini, dok se na površini ne ne pojave mjehurići. Tada pažljivo okrenite i pržite još pola minuta-minut. Servirajte palačinke tako što ćete ih preliti čokoladnim prelivom i dodati nekoliko kugli sladoleda.
Ispohujte sladoled
Jedna od najljepših kineskih tradicionalnih poslastica je hrskavi pohovani sladoled koji možete i sami lako pripremiti. U nastavku pogledajte recept za najukusniji pohovani sladoled.
Pohovani sladoled
Sastojci:
2 jajeta
1 šolja cornflakesa
prezle
½ kašičice pšeničnog skroba
2 kašike šećera
2 kašike kokosovog brašna
1 kašika svježeg mlijeka
ulje
500g Sammontana Barattolino sladoleda od vanilije i pistacije
Priprema:
Napravite kugle od sladoleda i stavite ih na sat vremena u zamrzivač. Za to vrijeme u blenderu sameljite cornflaces, kokosovo brašno i šećer. Umutite jedno jaje sa svježim mlijekom i rastvorite u njemu skrob. Uvaljajte kugle sladoleda prvo u smjesu od jaja, pa posle u suvu smjesu i vratite na još sat vremena u zamrzivač. Nakon toga umutite i drugo jaje, uvaljajte sladoled ponovo u njega i stavite u jako zagrijano ulje na nekoliko sekundi. Poslužite odmah sa šlagom i voćem.