
Mascarpone je zvijezda među kremastim sirevima, poznat po svojoj svilenkastoj teksturi i slatko-kiselkastom, bogatom ukusu. Ovaj italijanski klasik tradicionalno se pravi od surutke koja se prerađuje na poseban način i transformiše u prepoznatljivi kremasti ugođaj, dok visok sadržaj masti čini mascarpone savršenim dodatkom najfinijim filovima, kremama i glazurama. U nastavku donosimo nekoliko neodoljivih slastica u kojima mascarpone igra glavnu ulogu, uz jednostavne recepte koje možeš lako isprobati kod kuće.
Tiramisu – nadaleko poznat italijanski klasik
Ako postoji jedan desert koji je sinonim za mascarpone, to je definitivno tiramisu. Ova klasična italijanska poslastica pravi se od piškota umočenih u espresso kafu, koje se slažu sa slojevima pjenaste kreme od mascarpone sira, žumanjka i šećera, a možeš dodati i malo likera od kafe ili ruma u kremu. Sve se završava posipanjem kakaoa, a zatim se kolač hladi nekoliko sati kako bi se ukusi savršeno sjedinili.
Cheesecake – kremasta rapsodija
Slastica u kojoj uživaju sve generacije, a mi ti otkrivamo način kako da bude još kremastija i ljepša! Podloga se pravi od mljevenih keksa i putera, a kremasti fil mješanjem mascarponea, šećera, vanilije i slatkog vrhnja. Smjesu jednostavno rasporedi preko podloge, dodaj čokoladnu ili voćnu glazuru i stavi u frižider da se stegne. Cheesecake možeš kombinovati s voćnim preljevima, čokoladnim umakom ili slatko-slanom karamelom za savršen balans slatkoće.
Mascarpone mousse sa jagodom – osvježavajuća poslastica
Za ljubitelje laganih i brzih voćnih deserata, mascarpone mousse sa jagodom je idealan izbor. Potrebno ti je samo nekoliko sastojaka: mascarpone, šećer u prahu i slatko vrhnje. Sve sjedini u nježnu kremu, serviraj u čašicama uz kombinaciju sa voćnim sirupom od jagode, i dodaj svježe ili smrznute jagode i maline na vrh. Ovaj mousse je odličan i kao fil za torte ili punjenje za profiterole i ekler kolače, dok se lagana mascarpone krema može kombinovati i sa otopljenom čokoladom.