
Iako su jedan od najdragocjenijih plodova mediteranskog podneblja, masline zasluženo zauzimaju posebno mjesto u kuhinjama širom svijeta. Uz različite načine pripreme i kombinovanja sa drugim namirnicama, postale su neizostavan klasik i omiljeni dodatak svake dobre zakuske.
Dio tradicije
Masline pripadaju grupi prvih uzgojenih namirnica na svijetu i ljudi ih koriste već hiljadama godina. Pored bogate nutritivne vrijednosti, ukusa i mirisa koji kriju ovi predivni plodovi, one su još i prepoznatljiv simbol mediteranskog načina života i kulture. Najčešće se konzumiraju u društvu, kao dio porodičnih obroka ili kao zalogaji uz aperitiv.
Najpopularnije sorte
Postoji više od hiljadu vrsta maslina, a većina njih potiče iz južne Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Jedna od najpopularnijih je grčka Kalamata, maslina crne boje slatko- gorkog ukusa, koju najčešće koristimo u salatama, umacima i varivima. Takođe, široko zastupljena sorta na našem podneblju je i Manzanilla, koja potiče iz Španije. Ove masline su svjetlije boje i imaju slatkast ukus, te se najčešće koriste kao grickalice, ali i u pripremi peciva i drugih jela.
Kulinarski hedonizam
Masline se kod nas često služe uz meze ili kao dodatak koktelima, takođe su prepoznatljiv sastojak različitih jela, uključujući salate, pizze, tjesteninu i umake. Dobra stvar je što se mogu konzervirati na različite načine, uključujući sušenje na suncu, konzerviranje u soli, te mariniranje u ulju i u sirćetu. Važno je znati da različiti načini konzerviranja maslinama donose različite arome i teksture.
Recept: Spaghetti alla puttanesca
Ukoliko ste u potrazi za finim i jednostavnim receptom, predstavljamo vam pastu u čarobnom puttanesca umaku od paradajza i maslina. Ove špagete su veoma popularne u Italiji gdje se najčešće mogu naći na porodičnim trpezama, pa smo sigurni da ćete i vi i vaši ukućani uživati u njima. Pripremite ih sa lakoćom uz recept koji smo za vas izdvojili.
Spaghetti alla puttanesca
Sastojci:
400 g špageta
800 g pelata
150 g sjeckanih crnih maslina
4 čena bijelog luka
1 mala crvena ljuta paprika
2 kašike kapara
¼ šolje maslinovog ulja
1 kašičica sušenog origana
so i biber
svježi bosiljak
rendani tvrdi sir
Priprema:
Najprije stavite špagete da se kuhaju. Za to vrijeme, sipajte maslinovo ulje u veliku tavu i zagrijte na srednjoj vatri. Dodajte sjeckani bijeli luk i ljutu papričicu, te dinstajte 1- 2 minute dok ne omekša. Dodajte pelat i dobro promiješajte. Smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 10 minuta dok se sos ne zgusne. Potom dodajte sjeckane crne masline, kapar i origano, pa dobro promiješajte. Kada je tjestenina gotova, ocijedite je i prebacite u tavu sa sosom. Dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Poslužite toplu i pospite svježim bosiljkom i rendanim sirom.