
Mnogi je smatraju kraljicom delikatesa, a svojim autentičnim ukusom osvaja srca gurmana širom svijeta. Riječ je o mortadelli, posebnoj italijanskoj kobasici koja je nastala još u 13. vijeku u Bologni, kao autentični proizvod regije Emilia-Romagna. Vješti majstori i dalje brižljivo čuvaju tajnu njenog recepta, iako se isti mijenjao kroz vrijeme kako bi se unaprijedio kvalitet po kojem je prepoznatljiva.
Mortadella je dugo vremena važila za vrhunski specijalitet u kojem su uživali viši slojevi društva, a možemo reći da je svoju pravu popularnost doživjela tek u 19. vijeku, kada ju je razvoj proizvodnje koji učinio dostupnom većini stanovnika Italije. Posebne zasluge pripisuju se i Alessandru Forni, jednom od njenih proizvođača i članu udruženja Salsamentari, koji je razvio posebnu tehnologiju njenog pakovanja, ali i izumio mesoreznicu zahvaljujući kojoj se počela rezati na tanke i lagane kriške u kojima uživamo i danas. Veoma je zanimljivo to što udruženje Salsamentari još uvijek postoji, a bavi se upravo očuvanjem i promocijom mortadelle.
Mortadella di Bologna, jedna od njenih najpoznatijih vrsta, pravi se od mljevenog svinjskog mesa, koje je začinjeno solju, biberom u zrnu i korijanderom, uz čest dodatak sastojaka poput pistacija i vina. Ona je prepoznatljiva po svojoj ružičastoj boji, glatkoj teksturi, i vrhunskom ukusu, te predstavlja pravo remek-djelo gastronomske scene, koje se ljepo slaže sa različitim sirevima i suhomesnatim proizvodima. Naravno, danas su dostupne i druge varijacije, što donosi notu raznolikosti u kojoj njeni ljubitelji uvijek mogu otrkiti nešto drugačije.
Imajući sve navedeno u vidu, nećemo pogriješiti ako kažemo da mortadella predstavlja jedan od omiljenih delikatesa svih koji cijene vrhunski ukus. Narezana na tanke kriške, može poslužiti kao savršen dodatak sendvičima i brusketima. Lako se kombinuje sa različitim sastojcima u pastama i salatama, a može se koristiti i kao elegantno predjelo, poslužena sa sirom, maslinama i krekerima. Osim toga, može se jednostavno uviti u rolnice sa povrćem ili postati neodoljiv sastojak pizze i omleta.
A da biste još lakše uživali u njoj, u januarskoj Super Bonbonjeri vas očekuje i kupon uz koji možete kupiti klasičnu mortadelu ili mortadelu sa maslinama uz -30% popusta. Zato ne oklijevajte, već dođite u svoj Tropic market po ovaj jedinstveni delikates. Vidimo se!