
Vafli su popularno slatko pecivo. U njima se uživa širom svijeta, i to na mnogo različitih načina. Najpoznatiji su belgijski, posluženi kao slatki desert sa voćem i bogatim prelivom, dok se u Americi najčešće služe kao doručak uz hrskavu slaninu ili pohovanu piletinu. U nastavku vam predstavljamo neke od najljepših predstavnika ove poslastice.
Belgijski vafli
Belgijski vafli su najpoznatija vrsta vafli na svijetu. Prave se od mješavine brašna, jaja, mlijeka, šećera i praška za pecivo. Belgijski vafli su lagani i imaju hrskavu koricu, kao i duboke džepove, što ih čini odličnim za držanje preliva poput šlaga, sladoleda, svježeg voća ili sirupa.
Američki vafli
Vafli u američkom stilu su vazdušastiji i deblji od belgijskih. Mogu biti okruglog ili pravougaonog oblika. Tradicionalno se služe kao doručak sa puterom i javorovim sirupom. U južnim državama Amerike, obično su posluženi sa hrskavom slaninom ili piletinom. U pripremi tijesta se najčešće koristi neobrano mlijeko, kako bi se dobio karakterističan ukus i mekoća.
Njemački vafli
Tradicionalni njemački vafli su prepoznatljivog oblika srca, tanki i hrskavi poput biskvita. Tijesto se priprema sa više šećera u poređenju sa ostalim vrstama, što ih čini posebnim i omiljenim među sladokuscima. Obično se služe preliveni slatkom pavlakom, marmeladom i limunovim sokom ili sirupom od jabuke.
Våfflor- švedski vafli
Švedski vafli poznati i kao Våfflor su hrskavi i okrugli. Po pravilu se služe sa šlagom i borovnicama ili jagodama. Njihovo tijesto se pravi bez jaja, sa dodatkom mineralne vode koja im daje dodatnu hrskavost i teksturu.
Stroopwafels
Stroopwafel je holandski izraz za “vafl u sirupu” i omiljenu poslasticu u Holandiji. Hrskavi delikatni vafli, složeni su jedan preko drugog, tako da ih povezuju fini slojevi sirupa nalik na topljenu karamelu. Obično se služe samostalno ili uz neki topli napitak.
Pizzelle- italijanski vafli
Italijanska poslastica, pizzele su tanki, hrskavi kolačići nalik vaflima koji često imaju zamršene šare. Peku se u specijalnim aparatima za vafle i obično su aromatizovane anisom, vanilijom ili drugim ekstraktima.
Gai Daan Jai / Hongkonški vafli
Popularna ulična hrana u Hong Kongu, vafli Gai Daan Jai, prevode se kao”malo kokošje jaje” zbog svoje karakteristične teksture. Hongkonški vafli se mogu jesti samostalno ili punjeni raznim slatkim ili slanim nadjevima, uz arome koje uključuju zeleni čaj i đumbir.
Taiyaki / Japanski vafli
Taiyaki predstavlja popularnu japansku uličnu hranu. Ova poslastica u obliku ribe dobila je ime po crvenoj oradi, na koju oblikom i podsjeća. Uobičajeno taiyaki punjenje je zaslađena pasta od crvenog graha.