
Karfiol je jedna od onih namirnica od koje mnogi od nas bježe jer su nas kao male plašili raskuvanim povrćem koje „moramo“ pojesti. Ali ukoliko je spremljen na adekvatan način postaje naš omiljeni prilog. Evo ideje za malo drugačiji NUGGETS.
Karfiol spremljen u sosu i marinadi i zatim pečen u rerni je svakako jedan od ukusnijih zdravih priloga koje svako treba dodati u svoj jelovnik.
Sastojci:
1 glavica karfiola
Sos
100g putera
So i biber po želji
Sok od jedne limete
MARINADA
1 čajna kašika slatke ili dimljene paprike
½ šolje kokosovog brašna
1 šolja zobenih pahuljica
1 mala čajna kašika soli
¼ čajne kašike bibera
POSIP
1 šolja sjemenki lana
½ šolje suncokret sjemenki
1 šolja sjemenki susama
Priprema:
Karfiol oprati i isjeći na komade, malo veće od zalogaja.
Sos:
Izmješati sastojke za sos, a po potrebi dodati vodu kako bi tekstura bila kremasta i mekana.
Marinada:
Sve sastojke kratko mljeti u sjecku kako bi se dobila krupno blendana smjesa.
Posip:
Sjediniti i izmješati sve sjemenke u jednu posudu.
Zagrijati rernu na 200 stepeni i pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Komade karfiola umakati u sos, pa u marinadu i na kraju posuti sjemenkama. Peći 20 minuta.