
Uživajte u jednostavnoj pripremi i osvježavajućem doživljaju ukusa sa savršenim Tzatziki sosom! Ovaj tradicionalni grčki sos je idealan dodatak različitim jelima širom svijeta, bilo da se radi o sendvičima, grilovanom mesu, salatama, roštilju ili pita hljebu.
Jednostavna kombinacija sastojaka daje kremastu teksturu i osvježavajući ukus sa blagom notom bijelog luka, koji je u grčkoj tradicionalnoj kuhinji neizostavni deo girosa, grilovanog povrća i suvlakija.
Ovaj sos koji datira još iz antičke Grčke biće i odličan nutritivan dodatak vašim jelima i obogatiće ih vitaminom C i K koji se nalaze u krastavcu.
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 krastavac
- 500ml grčkog jogurta
- 3 čena bijelog luka
- ½ vezice svježeg peršuna
- ½ vezice svježe mirođije
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Morska so
- Crni biber
- 1 kašika soka od limuna
Oljuštite krastavac i izvadite sjemenke, a nakon toga ga isjeckajte na sitne kockice i posolite. Ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta kako bi se višak tečnosti ocijedio.
Za to vrijeme sitno isjeckajte bijeli luk, stavite ga u veću činiju i dodajte 500 ml grčkog jogurta. Pošto se krastavac ocijedio od viška vode, dodajte ga u činiju i dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu i homogenu smjesu.
Zatim dodajte sastojke koji će upotpuniti ukus vašeg tzatziki sosa: sjeckani peršun, morsku so, isjeckanu mirođiju, maslinovo ulje, biber i sok od limuna. Ponovo dobro promiješajte, a potom stavite tzatziki sos u frižider da odstoji najmanje sat vremena pre posluživanja, kako bi se arome bolje sjedinile.
Uživajte u osvježavajućem doživljaju i simbolu grčke tradicionalne kuhinje, koji obogaćuje različite jelovnike širom sveta. Prijatno!